Hans Kraay & Jan Mulder

Hoe de analyticus beschermengel werd en hoe het de beroepsklager aan zelfinzicht ontbrak

JULIEN ALTHUISIUS EN LOES REIJMER

Vorige week hadden we het in deze rubriek al even over Hans 'Hansie Hansie' Kraay jr en zijn rol bij het praatprogramma Voetbal International. Hans is daar niet alleen analyticus, maar ook met enige regelmaat de pispaal en heel soms vervult hij op deftige manier de rol van de gebeten hond. Vonden we een beetje stom. Maar deze week kwamen we er in de VARA-gids achter dat Hans nog een veel belangrijker taak heeft. In een interview met Cécile Koekkoek ontpopt Kraaij jr. zich als een ware beschermengel van zijn twee grootste treiteraars: Johan Derksen en René van der Gijp. Wat blijkt?

Enkele jaren gelden maakten Gijp en Derksen in het programma Wesley Sneijder belachelijk: de kleine voetballer zou niet bij de pedalen van zijn Hummer kunnen. 'Ik zat toen thuis te kijken', vertelt Hans, 'en Milaan belt. Yolanthe. 'Hans, jij bent goed met Wesley hè. Hans, Wes is helemaal krankjorum geworden! Hij heeft een privéjet besteld en zijn vriendjes uit Utrecht Ondiep gebeld!' Hans gaat verder: 'Vervolgens kreeg ik een opgevoerde Wesley Sneijder aan de lijn, in plat Utrechts. 'Háns, het is nu mooi geweest, ik laat ze nu in elkaar stampen. Over drie kwartier stijg ik op.'

In plaats van te zeggen: 'Prima, ik zorg voor de boksbeugels', sust Hans de boel. 'Doe normaal Wesley, wacht nou even op maandag, ik ga maandag wel even in de tegenaanval.' Zo geschiedde: de privéjet kon worden afgebeld en die maandag nam Hans het voor Wesley op. Wij zien een mooi plekje voor Hans aan de onderhandelingstafel tussen de VS en Noord-Korea: 'Doe normaal Kim, ik ga wel even in de tegenaanval.'

Elke vrijdag Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek

Het was een week waarin de terugblikken elkaar als een Droste-effect opvolgden: Astrid en Rob van de NOS keken in het glazen huis terug op de kroning, De Wereld Draait Door blikte weer terug op Astrid en Rob en wij blikken voor de volledigheid toch nog een keertje terug op DWDD. Voor de laatste keer, om het af te sluiten. Beloofd.

Hetgeen woensdagavond bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel gebeurde, is namelijk een goede aanleiding om het eens over Jan Mulder te hebben, en dan in het bijzonder de ergernissen van de beroepsklager, waar wij ons dan weer aan ergeren - we blijven in Droste-thema.

Mulder mag graag zeuren aan de talkshowtafel, daarbij het hoofd veelvuldig naar de tafel werpend onder een luid 'MATTHIJS', immer met te veel lucht rond de 'H'. Zeker een keer per week mag hij zich de uitzending door brommen.

Zo ook woensdag, ditmaal over de mate van ondeskundigheid van de NOS-deskundigen. Het college televisiedeskundologie dat hij daarop gaf was gespeend van zelfkritiek: 'Ze zaten er als Humberto Tan, die lult maar raak, of Boekestijn. Die gesprekken met zogenaamde deskundigen kwamen neer op geouwehoer met passanten.'

Gelukkig had DWDD zelf de hele uitzending deskundigen aan tafel in de vorm van een modekenner ('beeldschone jurk'), dieetgoeroe ('Máxima had haar best gedaan nog een kilootje kwijt te raken') en duider van koningshuizen wereldwijd ('Die Marokkaanse prinses, wat een beest!').

Allen luisterden naar de naam J. Mulder, uiteraard.

undefined

Meer over