Hans Dorrestijn oogt zowaar gelukkig

Twee nieuwe dvd's, zijn liedteksten verzameld. Het gaat kennelijk goed met Hans Dorrestijn. 'Hij gaat fluitend het podium op.' Zelf vindt hij dat het niet te gek moet worden....

Van onze medewerker Patrick van den Hanenberg

Een cabaretdelegatie bestaande uit Hester Macrander, Jeroen van Merwijk en Maarten van Roozendaal heeft zojuist een van de eerste Nederlandse dichter/zangers liefdevol toegezongen. Dan gaat de kraakstem-bard zelf achter de piano zitten om wat nieuwe liedjes uit te proberen. Er breekt direct een helse regenbui los en het gekletter op het dak maakt de toch al niet zo krachtig gevooisde zanger even onhoorbaar. Weer blijft de mythe in stand: Hans Dorrestijn is een magneet voor tegenslag en misère.

De avond was nog wel zo droog begonnen. In het Amsterdamse Betty Asfalt Complex was de presentatie van de bundel Nu de liefde me zo tegenzit met de verzamelde liedteksten van Dorrestijn en de dvd's Het naakte bestaan en Cirkels van Dorrestijn en pianist Martin van Dijk gepresenteerd.

Bij de overhandiging moest Dorrestijn bekennen dat hij geen dvdspeler heeft. 'Wel een magnetron,' voegde hij er vergoelijkend aan toe .

Onlangs vierde Dorrestijn zijn 65ste verjaardag, maar er zit meer leven in de artiest dan enkele decennia terug. Toen hobbelde hij van depressie naar depressie, lukte het hem niet om een oplossing voor het drankprobleem te vinden en werd hij constant afgewezen door de vrouwen/meisjes op wie hij een oogje op had laten vallen. Volgens Jacques Klöters, die de avond inleidde, had Dorrestijn daar bovenop ook nog een jeugd gehad waarbij de boeken van Dickens verbleken. Dit alles leverde vele schrijnende, maar buitengewoon geestige liedjes op. Bij Dorrestijn valt de scheiding tussen privé en openbaar volkomen weg. Maar het zelfbeklag wordt meer dan verteerbaar gehouden door een geweldig gevoel voor galgentuurlijk humor.

Met pianist Martin van Dijk aan zijn zijde, met wie Dorrestijn een aantal prachtige programma's heeft gemaakt, lijkt het tij definitief gekeerd. Dorrestijn oogt gelukkig. De nuchtere Drent Van Dijk, die naar eigen zeggen net als Dorrestijn ook veel ervaring in de goot heeft, geeft de zanger de vastigheid op het podium die hij zo nodig heeft. Van Dijk heeft zich in korte tijd ontwikkeld van begeleider tot medespeler. Tussen de lauwe bitterballen en veel cabaretgrootheden vertelt hij: 'Vroeger liet Hans zich nog wel eens afslachten door het publiek. Nu gaat hij fluitend het podium op.'

Een ander rustpunt is zijn manager Hans Kik, bij wie hij deze zomer is teruggekeerd, na vijftien jaar omzwervingen bij andere impresariaten. Kik vertelt glimmend hoe hij, toen hij zelf nog docent was, zijn allereerste artiest naar de kapper stuurde, hem in een pak hees en in een fraaie Citroënsnoek door het land liet rijden.

Interesse in dezelfde vrouw brak de samenwerking op, maar nu is het duo herenigd en klaar voor de laatste ronde van een bewogen loopbaan. Hopelijk ook weer niet té succesvol, want, zo meldde de zanger in zijn toespraakje: 'Van voorspoed ondervind je veel hinder.'

Meer over