'Hanky' wil museum kopen

Het Tattoo Museum in Amsterdam is inzet van een fel dispuut tussen de oprichters. Tatoeagekunstenaar en verzamelaar

KARIN AALBERTS

Amper een jaar na de opening van het Tattoo Museum in Amsterdam lijkt de samenwerking tussen de twee oprichters van het museum onherstelbaar beschadigd. Henk Schiffmacher ziet zijn compagnon, directeur Jeannette Seret van reïntegratiebedrijf Partners aan het Werk, het liefst vertrekken. 'We hopen met acties genoeg geld in te zamelen om haar uit te kopen met een reëel bod'.

Eerder deze week werd Schiffmacher de toegang tot het museum verboden door medeoprichter Seret. Volgens Seret was de situatie door het slechte humeur van de tattookunstenaar onhoudbaar geworden. 'Ik had te maken met huilende medewerkers, die werden gekleineerd en weggestuurd. Dat is onacceptabel'.

Schiffmacher op zijn beurt is pisnijdig dat zijn collectie is 'gegijzeld'. Schiffmacher: 'Die collectie is mijn hele leven, mijn bestaan. Ik bén dat museum'.

Volgens Schiffmacher is het conflict ontstaan door een cultuurverschil. Het personeel is afkomstig van het reïntegratiebedrijf van Seret. Het zijn mensen die langdurig werkloos zijn. Het stuit Schiffmacher tegen de borst dat hij 'die mensen met een rugzakje' niet kon aanspreken op hun werkzaamheden. 'Alles gaat via haar', zegt Schiffmacher. 'Als er een lamp moest worden vervangen moest ik daar een takenboekje over invullen. Zo kan ik niet werken'.

Daar bovenop verwijt Schiffmacher Seret dat zij haar afspraken niet is nagekomen. Seret zou de huur van het pand en de salarissen van het personeel betalen, maar volgens Schiffmacher doet ze dat niet. Seret ontkent dat: 'De huur en het personeel worden netjes betaald.' Het bedrijf van Seret dreigde in de problemen te komen door de beslissing van het vorige kabinet om de subsidie voor reïntegratieprojecten in zijn geheel stop te zetten. Die beslissing is echter weer teruggedraaid door de huidige regering. 'We hebben een pot overheidsgeld', zegt Seret. 'We kunnen gewoon weer uitgeven'.

Volgens de opgestelde contracten, die overigens niet werden ondertekend door Schiffmacher, zou de helft van de winst van het museum gestopt worden in de ontwikkeling en het onderhoud van het museum zelf. De andere helft zou naar de oprichters gaan: een kwart naar Schiffmacher en een kwart naar Seret. Maar volgens Seret is er op dit moment helemaal geen sprake van winst. 'We komen tekort.' Ondanks een succesvol eerste jaar wist het museum nog geen positieve cijfers te boeken. 'Er moet nog steeds geld bij, maar hij heeft daar geen zin in', zegt Seret. 'Schiffmacher weet niets van de financiën van het museum.'

De tatoeagekunstenaar is deze week begonnen met het mobiliseren van de hele tattoowereld om geld in te zamelen voor de redding van het museum. 'Het is geweldig wat er in de laatste 48 uur is gebeurd. De support is een enorme troost. Amerika, Duitsland, Argentinië. Tattooartiesten uit de hele wereld steunen ons.'

De wereldwijde acties om het museum te redden vallen samen met het 1-jarig bestaan van het museum dit weekeinde. 'Hanky Panky' Schiffmacher gaat zaterdag in een eenmalige pop-up winkel tatoeages zetten voor 100 euro. 'En ik ben bezig om een mega-evenement op te zetten met buitenlandse muzikanten dat vlak voor de Kerst gaat plaatsvinden', zegt hij.

Seret zegt daarover: 'Ik wou dat hij al een half jaar geleden dit soort acties was begonnen om het museum te helpen'.

Het ingezamelde geld wil Schiffmacher gebruiken om Seret 'eruit te marcheren'. Seret staat welwillend tegenover dat voorstel. 'Ik heb de samenwerking niet opgezegd, maar wil niet samenwerken met iemand die dat niet met mij wil'.

Seret wacht het bod van Schiffmacher af, maar zegt wel eventuele andere collecties dan de verzameling van Schiffmacher voor het museum achter de hand te hebben. 'Maar je kan niet met plan B beginnen als plan A nog in werking is.' Beide partijen lijken het in ieder geval niet te willen laten uitlopen op een kort geding. Zonde van het geld, luidt het aan beide kanten.

Het Tattoo Museum is gehuisvest in drie monumentale panden aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. In 1996 bracht Schiffmacher zijn collectie al eens onder in een tatoeagemuseum op de Amsterdamse Wallen. Dat moest in 2000 sluiten omdat het niet kon overleven zonder financiële hulp van buitenaf.

Henk Schiffmacher wil de zaak kopen.

Jeannette Seret (foto links) van reïntegratiebedrijf Partners aan het Werk richtte met Henk Schiffmacher het Tattoo Museum op. Het museum huisvest een collectie van tatoeages, tekeningen, foto's en tatoeagemachines die Schiffmacher gedurende veertig jaar verzamelde. Schiffmacher noemt het museum liefkozend het 'Taticaan'.

undefined

Meer over