Handtas naar schetsen van Leonardo da Vinci

JANET DANIELS

Het Italiaanse modehuis Gherardini komt in maart met een wel heel bijzondere handtas. De handgemaakte tas van kalfsleer die ze op de markt brengen is vervaardigd naar een van de schetsen van Leonardo da Vinci. De schets werd in 1978 ontdekt, samen met 10 duizenden andere tekeningen van de uitvinder. De schets zou in 1497 zijn gemaakt toen Da Vinci ook bezig was met de schildering Het laatste Avondmaal. In totaal worden er 99 tassen gemaakt. De prijs is nog onbekend.

Extrema Outdoor kiest nieuwe koers

Het dancefestival Extrema Outdoor krijgt dit jaar een sterk gewijzigde opzet. De prijzen worden lager, minder mensen mogen naar binnen en er zijn minder podia. Het bezoekersaantal op de editie van vorig jaar viel tegen: het festival raakte voor het eerst in jaren niet uitverkocht. 'Het tegenvallende bezoekersaantal van vorig jaar is niet de reden voor de nieuwe koers, maar Extrema wil vernieuwen', zegt de perswoordvoerder van het festival. 'Dance staat tegenwoordig gelijk aan pop, dancefestivals zijn meer popfestivals geworden. In tegenstelling tot vorig jaar komen er nu tien podia. Twee daarvan zijn hoofdpodia, en er komt een podium puur voor dubstep. Bovendien willen we meer liveartiesten op de podia zien.'

Funklegende Jimmy Castor overleden

De Amerikaanse muzikant Jimmy Castor is maandag op 64-jarige leeftijd overleden in Las Vegas. Dat meldde het muziekblad Rolling Stone dinsdag. Castor, vooral bekend als saxofonist, was leider van de Jimmy Castor Bunch. Dat was een R&B-, funk- en soulband met een reeks hits in de jaren zeventig. Grote hits waren Troglodyte en It's just begun. Castor heeft veel invloed gehad op latere muziekstromingen. Hiphopartiesten als Ice Cube en Kanye West gebruikten fragmenten van Castors muziek in hun eigen nummers.

Waar Heeft de Wereld het over?

Wereldwijd #ImagineAWorldWithoutFreeKnowledge

Feitjes opzoeken op Wikipedia was er gisteren even niet bij, want door een protestactie tegen een Amerikaanse antipiraterijwet stonden de Engelstalige pagina's van de online-encyclopedie de hele dag op zwart. Op Twitter werd de actie volop gesteund onder hashtags #wikipediablackout en #StopSOPA (SOPA = 'Stop Online Piracy Act').

Wereldwijd #JesusChristSuperstar

Net als in Nederland, waar de musicalzoektocht Op zoek naar... van de AVRO dit seizoen in licht gewijzigde vorm verhuisde naar RTL4, gaat het origineel uit Engeland nu ook verder op een commerciële zender (van BBC naar ITV). Gisteren werd een nieuwe tv-reeks aangekondigd, waarin musicalicoon Lord Andrew Lloyd Webber op zoek gaat naar een hoofdrolspeler voor zijn klassieker Jesus Christ Superstar uit 1971.

'Ik ga niet bij hen in de zaal zitten, die pijn wil ik mezelf niet aandoen.'

Cabaretier Freek de Jonge haalt in Nieuwe Revu uit naar jongere collega's.

undefined

Meer over