Handschoen Richtingaanwijzer

Omdat de uitgestoken hand van een fietser toch weinig indruk maakt, maakt Cor van Essen met naald en draad en elektronica een handschoen met knipperlicht.

Cor van Essen
null Beeld Bier en Brood
Beeld Bier en Brood

Als ik op de fiets een rotonde neem, steek ik altijd netjes mijn arm uit om aan te geven wat ik van plan ben. Maar vaak genoeg heb ik het gevoel dat de bestuurder achter me mijn wapperende arm totaal niet ziet en maar staat te wachten terwijl ik allang de rotonde af ben. Het voelt dan toch tamelijk nutteloos en een beetje idioot om daar met mijn arm te zwaaien. Misschien dat een visueel hulpmiddel kan helpen om mijn bedoelingen wat duidelijker te maken. Ik wil een richtingaanwijzer op mijn fiets. En zo ontstaat het idee om een handschoen met knipperlicht te maken.

Even wat ideeën op een rijtje: Mijn handschoen moet knipperen als ik mijn hand uitsteek, maar niet als ik mijn stuur beethoud. Het mag niet te veel wegen (probeer maar eens een flinke zaklamp een poosje met uitgestrekte arm te tillen). Het moet niet te ingewikkeld zijn, ik wil niet te veel solderen en het mag uiteraard niet te duur zijn.

Wat heb ik daarvoor allemaal nodig? Mijn wollen handschoenen lijken me niet echt geschikt voor knutseldoeleinden, dus eerst een nieuw paar vinden. De verkoper snapt best dat ik goedkope maar tegelijk ook degelijke handschoenen wil, dat willen alle klanten. Maar hij kijkt me toch wat raar aan als ik uitleg dat ik er lampjes op ga monteren. Sensoren die meten of ik m'n hand uitsteek zijn natuurlijk heel tof, maar het leek me niet erg realistisch om dat zo eventjes 1-2-3 in elkaar te steken. Een knop, twee draden tegen elkaar drukken, is een stuk eenvoudiger. Gewoon duim en wijsvinger tegen elkaar aanhouden om het knipperlicht aan te zetten. Dan heb ik als laatste nog een mooi lampje nodig en iets dat het laat knipperen. Al een poosje stond er iets op mijn verlanglijstje dat ik nu eindelijk mag kopen van mezelf: een GEMMA.

Microcontroller

De GEMMA is een microcontroller die bedoeld is om op kleding genaaid te worden. De draad die je gebruikt is geleidend, dus terwijl je de GEMMA vast naait, ben je gelijk een elektrische verbinding aan het maken naar bijvoorbeeld een lampje. Bij het starterspakket zitten al naalden en draad, een batterijhouder plus batterijen én bijpassende kleuren ledjes, zogenaamde Neopixels. Deze kunnen elke gewenste kleur aannemen door simpelweg een rood-groen-blauw combinatie ernaartoe te sturen, net als de pixels op een tv-scherm. De Neopixel heeft drie draden nodig: plus en min om een stroomkring te maken en een om de kleurinformatie door te geven. Als je wilt, kun je ook meerdere van deze lichtjes achter elkaar monteren in een lint en er een soort animaties mee maken.

Om een knop te creëren, maak ik een draad naar mijn duim en en een naar mijn ringvinger. Als ik de vingertoppen tegen elkaar druk, ontvangt één van de aansluitingen op de GEMMA een spanning en mag hij het licht laten knipperen. Het is best wat naaiwerk, maar gelukkig heb ik opgelet vroeger bij de naailessen van m'n moeder. Ik naai de GEMMA en de Neopixel op de rug van de handschoen met de geleidende draad, en naai de draad tot aan duim en ringvinger. Ik hoef maar één keer te solderen en dat is een weerstandje naar aarde. Wat transparante nagellak zorgt ervoor dat het stevig vastzit en geïsoleerd is.

De hardware is klaar en ziet er nogal sciencefiction-achtig uit, nu de softwarekant nog. De GEMMA is gemaakt door Adafruit (adafruit.com) en gelukkig zorgen zij er altijd voor dat alles wat ze maken goede uitleg heeft. Het programmeren kun je doen in een aangepaste versie van de Arduino-programmeeromgeving. Het programma is niet heel complex en komt neer op: als de knop ingedrukt is, laten we het lampje knipperen in een oranje kleur, zoniet dan is het lampje geel en knippert het niet. Op corvanessen.blogspot.nl, mijn blog, heb ik het programma gezet dat ik heb gemaakt.

De mogelijkheden zijn eindeloos met dit soort naaibare elektronica. Ik hoop in de toekomst nog wat meer spannende sensoren en lichtjes te verstoppen in kledingstukken. Misschien een Halloween outfit met bewegingssensoren? Of een gps in m'n jas?

Nog één ding: wat moet ik doen als mijn handschoen vies wordt? Het blijkt dat je de electronica gewoon met de hand mag wassen! Zonder batterij dan. En daarna laten drogen aan de waslijn. Ik denk dat ik voor de zekerheid in een regenbui m'n handschoenen maar niet aandoe.

Benodigdheden

Handschoenen

Adafruit GEMMA starterspakket ( euro39,- Amazon.de)

losse GEMMA voor de andere hand (euro9,90)

10 kOhm weerstand

Transparante nagellak

Soldeerbout

Meer over