Handlanger drugsbaas El Chapo terug in Mexico

Een handlanger van de beruchte Mexicaanse drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzman is terug in Mexico. Hector 'El Guero' Palma zat een gevangenisstraf uit in de Verenigde Staten wegens gewelddadige drugshandel.

Redactie
De moord op een Mexicaanse politieagent in 2007 is één van de vele misdaden waar Hector 'El Guero' Palma voor verantwoordelijk wordt gehouden. Beeld epa
De moord op een Mexicaanse politieagent in 2007 is één van de vele misdaden waar Hector 'El Guero' Palma voor verantwoordelijk wordt gehouden.Beeld epa

Kort nadat Hector Palma terug was op Mexicaanse bodem, werd hij daar opnieuw door de politie opgepakt en vastgezet. Wat precies de aanklacht is tegen de beruchte drugshandelaar is nog niet bekend. 'El Guero' is een voormalige partner van Guzman, die het machtige Sinaloakartel leidde, een van de grootste drugsorganisaties ter wereld. Guzman is sinds zijn arrestatie begin dit jaar zelf in afwachting van zijn uitlevering naar de VS.

Palma zat eerst een straf van vijf jaar uit in Mexico voor hij in 2007 aan de VS werd uitgeleverd. Hij speelde een belangrijke rol in het drugskartel dat in verband wordt gebracht met omvangrijke cocaïnehandel en drugsmoorden. Hij zat een straf van 16 jaar uit, maar kwam vervroegd vrij wegens goed gedrag.

De Mexicaanse justitie leken extra op hun hoede voor Palma, nu Guzman al enige tijd vastzit en het kartel een nieuwe leider nodig lijkt te hebben. Guzman ontsnapte in juli vorig jaar via een tunnel uit Altiplano. In januari van dit jaar werd hij weer opgepakt. Het was zijn tweede ontsnapping: in 2001 verborg hij zich in een jutezak en reed hij zo de vrijheid tegemoet, om in 2014 weer te worden gearresteerd.

Meer over