Handig om VN gelijk te geven

Lezers van deze krant die de berichtgeving over de viervoudige moord in Hilvarenbeek in 1998 hebben gevolgd, weten dat er onlangs twee betrokkenen zijn gearresteerd en dat de echte schutters dood zijn....

Nieuwe Revu ging voorts langs bij Guus Hiddink, Marco Borsato, Servais Knaven, Erik Dekker en Sexvakantieman Ton van Royen (SBS), die getrouwd is met Heleen van Royen. De gelukkige huisvrouw komt even naar beneden voor de foto, maar voor het verhaal had ze net zo goed boven kunnen blijven.

Dat heeft ze ook gedaan, toen HP/De Tijd een portret van haar maakte. Op de cover van het blad staan is een hele eer. Maar wat een oom, een vriendin en nog een paar mensen over haar te vertellen hebben, had beter ongezegd, ongeschreven en ongedrukt kunnen blijven. De verhalen over Emile Bodards afgang als plebaan in Den Bosch en het interview met GroenLinksleider Femke Halsema zijn veel krachtiger, maar kennelijk minder geschikt als lokkertje in de kiosk.

Wat dat betreft heeft De Groene Amsterdammer een nieuwe weg ingeslagen. Werden we onlangs verrast door een rood gelipstickte mond met wit goedje, dit keer prijkt een opgestoken middelvinger op de cover. Het verhaal is geschreven door H.J.A. Hofland. Dat is even opletten, want Hofland weet veel en tikt snel, maar dan word je toch deelgenoot van een inzicht in de woorden fuck en fuck you. Wie fuck zegt, bedoelt: 'De geschiedenis begint nu, met de macht van mijn ik.' In het blad ook de eerste bespreking van De trousse, de nieuwe novelle van cultschrijver Leo Pleysier.

De andere bladen hebben het nog druk met de dikkere pillen uit de boekenweekstapel. Vooral Vrij Nederland heeft, naast een goed portret van AH-Cees van der Hoeven, een hoog boekenweekgehalte, met onder meer een mening over de ruzie tussen romanschrijver A.F.Th. en criticus Kees Fens. De eerste schermutselingen vonden plaats in Propria Cures en zouden een vervolg hebben gekregen in Cicero (

de Volkskrant), ware het niet dat A.F.Th.-adept Arjan Peters en Kees Fens beiden voor dit katern werken. Het komt erop neer dat Fens vindt dat A.F.Th., evenals bijna elke romancier van de laatste 25 jaar, geen groot schrijver is en dat A.F.Th. vindt dat Fens zijn mond moet houden, omdat hij geen moderne schrijvers leest. Het artikel eindigt ermee dat A.F.Th. als oeuvrebouwer bang is op de grote hoop te worden geveegd met Baantjer en Heleen van Royen. Terecht, vindt VN. Zo is HP/De Tijd toch wel weer handig om VN gelijk te geven.

Elsevier ten slotte heeft de feminisering van het onderwijs van stal gehaald. De vele vrouwen die het (pre)basisonderwijs bevolken, vinden jongens maar lastig. Ze zijn druk, stoeien, slopen, vechten en zitten niet stil. Deskundigen vinden dat de oplossing begint met de erkenning dat jongetjes anders zijn dan meisjes. Dat hoeft later niet zo te blijven. De Franse ambassadeur in Nederland, Anne Gazeau-Secret, weet niet of ze feministe is. Wat ze wel weet, is dat ze vnon-discriminatie van de vrouw is. Een mannelijke ambassadeur had het niet scherper kunnen formuleren.

Meer over