Handen genoeg om wiet te kweken in de sociale werkplaats van Pekela

Een wethouder in Oude Pekela ziet een oplossing voor het grote aantal werklozen en werknemers van sociale werkplaatsen in Oost-Groningen: van overheidswege zouden ze wiet moeten gaan telen.

Door Ana van Es
null Beeld anp
Beeld anp

'Wietteelt zou goed werk zijn voor mensen van de sociale werkvoorziening, en ook voor uitkeringsgerechtigden', zegt Hennie Hemmes (SP), wethouder in de gemeente Pekela. 'Voor wietteelt zijn handjes nodig. Die hebben wij, want in Oost-Groningen is veel werkloosheid. Wietteelt moet dan natuurlijk wel worden gelegaliseerd.'

Achter de oproep van de wethouder gaat een maatschappelijk probleem schuil: in Oost-Groningen vormen sociale werkplaatsen niet alleen een toevluchtsoord voor arbeidsgehandicapten, maar ze zijn ook de grootste werkgevers van de regio. Staatssecretaris Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en werkgelegenheid) wil sociale werkvoorzieningen echter zoveel mogelijk sluiten.

Bij werkvoorziening Synergon, actief in de Pekela's en het Groninger Oldambt, merken ze nu al de gevolgen van het nieuwe Haagse beleid: de metaalafdeling staat op punt van verdwijnen. Onlangs is de champignonkwekerij omgevallen. Het voorstel om arbeidsgehandicapten voortaan maar wiet te laten telen, wordt hier daarom serieus ontvangen.

'Het enige dat het plan in de weg staat is de illegale status van wietkweek. Die heeft echter zijn langste tijd gehad', schrijft Dagblad van het Noorden woensdag in een commentaar. Is het verbod van de baan, dan kan grootschalige wietteelt de hele regio uit het slop trekken. 'Volhouden en voorbereiden dus. Laat de glorie in Oost-Groningen beginnen.'

De man die het plan bedacht, gemeenteraadslid Pé Langen uit Veendam, ziet het al voor zich: arbeidsgehandicapten en werklozen zouden van gemeentewege 'een opleiding tot wietkweker' moeten kunnen volgen. 'Want je moet natuurlijk wel weten wat je doet in zo'n kwekerij.' Ook zit er volgens hem een markt in een 'bezorgservice' voor wiet, gerund door het met overheidsgeld betaalde Synergon.

Langen zelf, een bekend gezicht op het gemeentehuis, was jarenlang drugsdealer en coffeeshopeigenaar, tot hij heibel kreeg 'met Turkse maffiosi'. Coffeeshophouders in Groningen reageren volgens hem enthousiast op het idee om arbeidsgehandicapten wegwijs te maken in de marihuanateelt. 'Ze willen graag aan de slag.'

Wethouder Hemmes vreest echter dat het 'nog enkele jaren' duurt voordat wietteelt wordt opengesteld voor 'lokale werklozen'. Staatssecretaris Klijnsma liet onlangs aan de Tweede Kamer weten dat de reguliere arbeidsmarktperspectieven in Oost-Groningen 'moeilijk zijn, maar zeker niet uitzichtloos'.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over