Handelsvete escaleert: China reageert met importheffing op Amerikaanse goederen

China heeft meteen gereageerd op de forse importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump donderdag tegen het land aankondigde. China gaat een invoerbelasting van 25 procent opleggen op 659 Amerikaanse goederen, met een totale waarde van 50 miljard dollar. Het gaat om onder meer sojabonen, auto's, ruwe olie en olieproducten, gas en kolen.

Geïmporteerde sojabonen worden overgeladen in de haven van de Chinese stad Nantong. Beeld REUTERS
Geïmporteerde sojabonen worden overgeladen in de haven van de Chinese stad Nantong.Beeld REUTERS

Heffingen op 34 miljard dollar aan producten gaan in op 6 juli. De belasting geldt dan onder meer voor sojabonen, die in waarde China's grootste importproduct zijn van de VS. De andere tarieven worden op een later tijdstip aangekondigd, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De nu door het Chinese ministerie van handel gepresenteerde lijst van 659 producten is langer dan die in april, toen al werd aangekondigd dat voor 106 typen goederen een hogere invoerbelasting zou worden ingesteld. Sommige goederen, zoals vliegtuigen, stonden destijds wel op de lijst maar nu niet meer.

'De VS volharden in maatregelen die tegen de regels van de Wereldhandelsorganisatie ingaan en hebben de oppositie van China daartegen genegeerd. Dat is een schending van de Chinese rechten en belangen en een bedreiging voor de Chinese economie en veiligheid', aldus een verklaring van het Chinese ministerie van handel.

Amerikaanse heffingen

Donderdag gaf Trump zijn goedkeuring aan importheffingen op Chinese goederen, eveneens met een handelswaarde van 50 miljard dollar. Op die producten wordt ook een extra belasting van 25 procent geheven. In totaal treft de Verenigde Staten 1102 soorten producten.

Trump deed niets om de angst dat dit tot een volwaardige handelsoorlog zou leiden, weg te nemen. Bij de bekendmaking van zijn importheffingen dreigde hij daarentegen juist met extra heffingen als China zou reageren met eigen tarieven. Eerder had hij het al over een tweede groep producten ter waarde van 100 miljard dollar.

Europese Unie reageert op VS

De Europese Unie is ook een stap dichter bij het nemen van tegenmaatregelen richting de VS. De regeringsleiders van de 28 lidstaten hebben unaniem ingestemd met een plan om voor 2,8 miljard euro aan heffingen op te leggen aan Amerikaanse producten. Dat is een reactie op de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium uit de EU die sinds begin deze maand gelden.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland stellen dat de huidige ontwikkelingen slechts zijn voor 'exportland' Nederland. 'Per saldo kennen deze ontwikkelingen alleen verliezers. Zowel consumenten als producenten zijn uiteindelijk de dupe van dit soort handelsoorlogen. Alle onzekerheid is slecht voor de handel en het vertrouwen. Wij hopen dan ook dat de twee wereldmachten alsnog snel tot verstandige afspraken komen, want dit is voor niemand goed.'

Meer over