Handbalsters geplaatst voor EK

Amsterdam De Nederlandse handbalsters hebben zich voor het eerst in vier jaar voor een groot kampioenschap geplaatst...

Een zwaarbevochten gelijkspel (28-28) in Skopje tegen Macedonië was voldoende voor de ploeg van bondscoach Henk Groener om zich te kwalificeren voor het Europees kampioenschap in december in Denemarken en Noorwegen.

Bijna vergaloppeerde het Nederlands team zich nog in de afgeladen sporthal in Skopje. Ruim veertig minuten hadden de speelsters de wedstrijd onder controle met een kleine voorsprong, maar in het laatste kwartier nam Macedonië het initiatief over en dreigde Nederland het EK alsnog mis te lopen. In de slotseconden sleepte de Nederlandse ploeg er op miraculeuze wijze een gelijkspel uit.

De ploeg steunt op routine en talent. Zo won aanvoerster Diane Lamein dit seizoen met haar Duitse club Buxtehuder de Europese Challenge Cup. Maura Visser stond met het Deense KIF Vejen in de finale van de Europese bekerwinnaars. Van der Wissel won met Toulon de Franse titel en Van der Wal werd Spaans kampioen met Itxako. Talent is er met Laura van der Heijden, Debbie Bont, Nycke Groot en Danick Snelder. Ze speelden afgelopen woensdag in Rotterdam al een prominente rol in de belangrijke zege op Kroatië (25-24), zondag toonden ze in het hectische Skopje aan onder grote druk te kunnen presteren.

Door het gelijkspel eindigde Nederland als tweede in de poule achter Kroatië. In 2006 deed Nederland voor het laatste mee aan een EK. In Zweden verloor de ploeg drie keer in de groepsfase.

Meer over