Handbalsters Dalfsen bekronen sterk seizoen

WOGNUM - Het Nederlandse handbal kent twee opleidingsplekken. De officiële, zwaar gesubsidieerde van de bond (NHV) op Nationaal Sportcentrum Papendal luistert naar de naam Handbal Academie. Het andere, meer informele opleidingsinstituut staat in Dalfsen, het sportdorp dat vooral bekend werd door zijn beroemdste inwoner: schaatskampioen Erben Wennemars.

Zondag prolongeerde Dalfsen de nationale titel, door de finale van de play-offs te winnen. Het was de kroon op een lang eredivisiejaar. Een heel seizoen stak het team van de gelouterde coach Peter Portengen ver boven de rest van Nederland uit. Toch werd de ploeg nu pas kampioen in de eredivisie. Het competitieschema is enorm opgerekt door het WK in Brazilië en het olympische kwalificatietoernooi in Spanje.

Dalfsen, dat in twee wedstrijden royaal te sterk was voor Westfriesland SEW (35-24 en 31-19), trekt aan de hand van manager René Cloo zijn eigen plan in het Nederlandse handbal. Wie voor Dalfsen speelt, volgt doordeweeks niet de trainingen van de Handbal Academie. Wel zijn speelsters van de academie welkom voor de vervolgopleiding in het Overijsselse dorp. Angela Malenstein, Myrthe Schoenaker, Isabelle Jongenelen en Loren voor 't Hekke deden beide opleidingen.

Portengen, vorig jaar begonnen als hoofdcoach van Dalfsen, zweert bij zijn aanpak. Hij laat zijn ploeg vijftien uur trainen, het dubbele van wat andere topteams aan arbeid leveren. De doelstelling van de speelsters is tweeledig: de ene is individueel, de andere valt samen met de club: kampioen worden en Europees spelen.

Portengen: 'Ze willen zo goed worden dat ze naar het buitenland kunnen. Voor de club is dat niet leuk, voor de speelsters is het geweldig.'

Drie teamleden verdwijnen na dit seizoen over de grens: Malestein en Smits naar Duitsland, Jongenelen naar Frankrijk. Portengen: 'Het vertrek van toppers hoort erbij. We gaan weer jonge speelsters inpassen. We gaan op deze voet verder.'

Portengen is assistent van bondscoach Henk Groener. Die kwam hem feliciteren in Wognum, met de toevoeging 'makkie.' De twee waren drie weken geleden bepaald in een andere stemming, toen Nederland met één doelpunt verschil naast de kwalificatie voor de Olympische Spelen greep. Uit dat team waren zondag Angela Malestein en Martine Smeets actief in Wognum.

Het lijkt erop dat Dalfsen de komende jaren in het Nederlandse vrouwenhandbal de toon blijft aangeven. De heerschappij van het Amsterdamse VOC is voorbij. Dalfsen is nu technisch de betere ploeg.

Portengen is niet van plan een meer fysieke stijl aan te leren. Hij is van de Nederlandse school, snel en dynamisch.

undefined

Meer over