'Hamza zat achter ontvoeringen en aanslagen'

LONDEN (ANP) - De radicale moslimgeestelijke Abu Hamza Al Masri kan in verband worden gebracht met de ontvoering van zestien Westerse toeristen in Jemen, waarbij er vier werden gedood. Ook zou hij drie van de vier daders van de aanslagen in Londen hebben gekend, meldden Britse media donderdag.

Hamza werd dinsdag veroordeeld tot zeven jaar cel wegens het aanzetten tot moord en haat. Hamza was de imam in de Finsbury Park moskee en zei in zijn preken onder meer dat het onder alle omstandigheden is gerechtvaardigd om niet-moslims te doden, ,,zelfs als er geen reden voor is''.

Volgens de Britse krant The Times heeft de politie banden in handen van afgeluisterde telefoongesprekken tussen Hamza en de ontvoerders in Jemen. Die mochten in de Britse rechtbank niet als bewijs worden gebruikt, maar kunnen wel aan een Amerikaanse rechtbank worden voorgelegd.

Uitlevering gevraagd

De Verenigde Staten hebben om uitlevering van Hamza gevraagd wegens diens vermoedelijke aandeel in de ontvoering. Hamza zou de ontvoerders van een satelliettelefoon hebben voorzien, waarmee ze tijdens de ontvoering drie keer contact met hem opnamen om aanwijzingen te krijgen. De Verenigde Staten verdenken Hamza van betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

Volgens de Britse media bezochten drie van de vier zelfmoordenaars van de aanslagen in Londen, die vorig jaar 52 mensen met zich mee de dood insleepten, de Finsbury Park moskee. Een oom van een van de daders beschuldigt Hamza ervan zijn neef te hebben gehersenspoeld om de aanslagen te plegen.

De Britse politie en het Openbaar Ministerie krijgen grote kritiek omdat ze niet eerder tegen Hamza hebben ingegrepen.

Meer over