Hamburger loopt minder, maar McDonald's blijft prima fonds

Zelfs de hamburgers en Happy Meals van McDonald's ontsnappen niet helemaal aan de crisis. De fastfoodketen boekte het afgelopen kwartaal weliswaar een behoorlijke winst, maar wel iets minder dan het jaar ervoor: 1,12 miljard euro, tegen 1,16 miljard euro in het derde kwartaal van 2011. Dat maakte McDonald's vrijdag bekend.

AMSTERDAM - Analisten hadden vooraf gehoopt op een sterker resultaat. McDonald's zag de omzet met 15 miljoen euro dalen naar 5,5 miljard euro. Geen beroerde cijfers, maar het is wel de eerste keer in negen jaar dat de omzet met minder dan 2 procent stijgt. Het fastfoodketen voorziet dat de tendens zich zal voortzetten: ook in oktober ligt de omzet tot nu toe lager. Vooral in Europa lopen de verkopen terug. De omzet in Amerikaanse vestigingen die minstens 13 maanden geopend zijn steeg wel, maar slechts met 1,2 procent, het slechtste resultaat in elf kwartalen.

McDonald's had ook last van de sterke dollar, die 8 cent per aandeel van de winst afsnoepte. De fastfoodketen haalt tweederde van zijn omzet buiten Amerika. McDonald's heeft het moeilijk met agressieve concurrentie van ketens als Burger King, Wendy's en Kentucky Fried Chicken. McDonald's probeert de door de crisis geplaagde consument te lokken met meer aanbiedingen en nog goedkopere menu's, een truc die de concurrentie echter ook verstaat. Bovendien heeft McDonald's, ondanks pogingen een gezonder imago te kweken, zich de laatste jaren te weinig vernieuwd, vinden analisten.

Persbureau Bloomberg plaatste vrijdag een belangrijke kanttekening: wie de afgelopen 25 jaar in McDonald's heeft belegd, zal daar financieel bepaald geen spijt van hebben. Sinds de beurskrach van Zwarte Maandag, op 19 oktober 1987, heeft geen enkele van de toenmalige fondsen in de Dow Jones zo goed gepresenteerd als McDonald's. Het aandeel McDonald's boekte in een kwart eeuw een jaarlijkse winst van 12,8 procent, het beste van alle 14 bedrijven die in 1987 ook al deel uitmaakten van de Dow Jones.

Coca-Cola was nummer twee, met een gemiddelde jaarlijkse winst van 12,7 procent, ruim boven de gemiddelde winst van de Dow Jones, die 8,6 procent per jaar bedroeg. Het slechtst van alle nog steeds in de Dow Jones actieve fondsen was aluminiumproducent Alcoa, met een gemiddelde jaarlijkse winst van 2,2 procent.

undefined

Meer over