Hamas wil niets van pauze weten

In het trapportaal van een kantoorpand in Gaza-Stad houdt Abu Obeida, de woordvoerder van de Hamas-militie, gemaskerd en al een persconferentie....

Van onze correspondent

In het weekeinde zijn volgens hem 35 Hamas-strijders gedood, wat overeenkomt met de schatting van de ziekenhuizen dat de helft van het aantal doden burgerslachtoffers zijn. ‘Wij hebben een groter wapenarsenaal dan de Israëli’s denken’, zegt Abu Obeida. ‘Wij kunnen het lang volhouden.’

De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, heeft opdracht gegeven uit te zoeken of het leger volgens het internationaal recht woonwijken mag aanvallen als daar vandaan raketten worden afgeschoten. De strijd roept zo herinneringen op aan de oorlog tegen Hezbollah in Libanon in 2006.

Vanuit de puinhoop van het huis van de familie Atalla is nog een drie weken oude baby gered. Dat kan niet gezegd worden van zes andere familieleden – een vader, een moeder en vier kinderen. De kracht van de F16-bommen heeft hun huis zaterdag doen instorten, evenals de buitenmuren van de omringende panden.

De vrouwen waren aan het koken, binnen stond zoals vrijwel overal in Gaza de radio aan. De gevechten waren enkele kilometers verderop, niemand was zich bewust van het gevaar. Van een afstand zag Ahed Atalla het gebeuren. ‘Eerst een inslag, toen een tweede, en toen was er ineens niks meer.’ Hij had nog nooit een familielid verloren. Nu is hij de enige van het gezin die nog leeft.

Meer over