Hamas weigert ook in Moskou Israël te erkennen

Hamas-leider Khaled Mashaal was tijdens een omstreden bezoek aan Moskou vol lof over de rol van gastland Rusland als bemiddelaar voor vrede in het Midden-Oosten....

'Moskou kan balans brengen in de ongelijke machtsverdeling die isontstaan door de Amerikaanse steun aan Israël', zo sprak Mashaal. Opuitnodiging van president Poetin waren zes Hamas-leiders voor drie dagenin Rusland om er te zoeken naar een uitweg uit de impasse die is ontstaansinds de militante Palestijnse organisatie op 25 januari de verkiezingenwon. Israël, de EU en de VS beschouwen Hamas als een terroristischeorganisatie zolang de leiders Israël weigeren te erkennen en het geweldniet afzweren.

Mashaal zei zaterdag dat Israël, als het vrede wil, eerst de bezettegebieden moet verlaten en de Palestijnse vluchtelingen moet latenterugkeren. Dat is een stapje milder dan in het verleden, toen Hamas nogopriep tot de volledige vernietiging van Israël. 'Als Israël officieelaankondigt bereid te zijn zich terug te trekken uit de in 1967 bezettegebieden, als de Palestijnse vluchtelingen mogen terugkeren, denederzettingen worden gesloten, de muur wordt afgebroken, alle gevangenenworden vrijgelaten, dan zal onze beweging een grote stap naar de vredezetten', aldus Mashaal. Maar op dit moment kan volgens Mashaal vanonderhandelingen met Israël nog geen sprake zijn.

President Poetin ontving de Hamas-leiders niet, om Israël niet voor hethoofd te stoten. Wel belde hij met de leiders van de VS, Egypte, Frankrijken Duitsland om hen op de hoogte te houden van de voortgang van debesprekingen. De Hamas-leiders hadden vrijdag ontmoetingen met de Russischeminister van Buitenlandse Zaken en enkele parlementariërs. Dit weekeindeontmoetten ze een hoge islamitische leider van Rusland, moefti RavilGainoetdin, en de orthodoxe patriarch Aleksej II. Zondag kregen ze eenrondleiding door het Kremlin.

De voormalige Russische premier Jevgeni Primakov, gespecialiseerd in hetMidden-Oosten, waarschuwde dat het onverstandig is om van Hamas erkenningvan Israël te eisen. 'We moeten Hamas betrekken in de onderhandelingen.'

Meer over