Hamas weigert ook in Moskou Israël te erkennen

Hamas-leider Khaled Mashaal was tijdens een omstreden bezoek aan Moskou vol lof over de rol van gastland Rusland als bemiddelaar voor vrede in het Midden-Oosten....

‘Moskou kan balans brengen in de ongelijke machtsverdeling die is ontstaan door de Amerikaanse steun aan Israël’, zo sprak Mashaal. Op uitnodiging van president Poetin waren zes Hamas-leiders voor drie dagen in Rusland om er te zoeken naar een uitweg uit de impasse die is ontstaan sinds de militante Palestijnse organisatie op 25 januari de verkiezingen won. Israël, de EU en de VS beschouwen Hamas als een terroristische organisatie zolang de leiders Israël weigeren te erkennen en het geweld niet afzweren.

Mashaal zei zaterdag dat Israël, als het vrede wil, eerst de bezette gebieden moet verlaten en de Palestijnse vluchtelingen moet laten terugkeren. Dat is een stapje milder dan in het verleden, toen Hamas nog opriep tot de volledige vernietiging van Israël. ‘Als Israël officieel aankondigt bereid te zijn zich terug te trekken uit de in 1967 bezette gebieden, als de Palestijnse vluchtelingen mogen terugkeren, de nederzettingen worden gesloten, de muur wordt afgebroken, alle gevangenen worden vrijgelaten, dan zal onze beweging een grote stap naar de vrede zetten’, aldus Mashaal. Maar op dit moment kan volgens Mashaal van onderhandelingen met Israël nog geen sprake zijn.

President Poetin ontving de Hamas-leiders niet, om Israël niet voor het hoofd te stoten. Wel belde hij met de leiders van de VS, Egypte, Frankrijk en Duitsland om hen op de hoogte te houden van de voortgang van de besprekingen. De Hamas-leiders hadden vrijdag ontmoetingen met de Russische minister van Buitenlandse Zaken en enkele parlementariërs. Dit weekeinde ontmoetten ze een hoge islamitische leider van Rusland, moefti Ravil Gainoetdin, en de orthodoxe patriarch Aleksej II. Zondag kregen ze een rondleiding door het Kremlin.

De voormalige Russische premier Jevgeni Primakov, gespecialiseerd in het Midden-Oosten, waarschuwde dat het onverstandig is om van Hamas erkenning van Israël te eisen. ‘We moeten Hamas betrekken in de onderhandelingen.’

Meer over