'Hamas en Fatah akkoord over erkenning Israël'

Palestijnse politieke partijen hebben dinsdag overeenstemming bereikt over een plan voor een onafhankelijke Palestijnse staat waarin Israël impliciet wordt erkend. Dat meldden bronnen binnen de belangrijkste bewegingen Fatah en Hamas na weken van felle onderhandelingen...

ANP

President Mahmoud Abbas (Fatah) en premier Ismail Haniyah (Hamas) zouden later op de dag de details van het plan bekendmaken. Volgens sommige ingewijden konden de rivaliserende facties nader tot elkaar komen door de dreiging van een Israëlische invasie wegens de ontvoering van een Israëlische militair.

Het plan voor een Palestijnse staat naast de joodse staat is opgesteld door hooggeplaatste Palestijnen die in Israël gevangen zitten.

De overeenkomst zou Hamas enige ruimte laten om te draaien in de erkenning van Israël. Tot nu toe weigerde de radicaalislamitische stroming Israël als staat te beschouwen. Het kwam de Hamas-regering op een financiële boycot door de Europese Unie en de Verenigde Staten te staan.

Naar verluidt stemde alleen de militante Palestijnse organisatie Islamitische Jihad niet in met het manifest. Op verscheidene punten is de beweging het niet eens met het document van de gevangenen. Islamitische Jihad ziet bijvoorbeeld niets in het concept van een Palestijnse staat alleen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Het achttien punten tellende manifest voor nationale verzoening bevat ook een oproep om de aanvallen op Israël te staken. Het document pleit verder voor de vorming van een regering van nationale eenheid in de Palestijnse gebieden.

Onduidelijk is of Hamas vasthoudt aan de eerdere eis dat zij als grootste politieke partij de leiding krijgt over een dergelijke regering. De overeenkomst maakt het referendum over het voorstel van de gevangenen dat president Abbas voor 26 juli had uitgeschreven vermoedelijk overbodig.

In een eerste reactie deed Israël het plan af als een interne Palestijnse kwestie. ‘Het document is nooit door ons geaccepteerd en we zien er nog steeds geen enkele verandering in’, aldus de media-adviseur van premier Ehud Olmert.

Vanuit Washington werd afwachtend op de aankondiging gereageerd. Als Hamas wil worden erkend, moet de beweging het terrorisme afzweren, herhaalde Witte Huis-woordvoerder Tony Snow het Amerikaanse standpunt.

Meer over