Halve zege voor Sharon in Knesset

Premier Sharon heeft gisteren weliswaar een overwinnig geboekt in het parlement, maar moest tevens concluderen dat zijn campagne om de Israëlische terugtrekking uit Gaza een nieuw obstakel treft....

Ook aan Palestijnse kant was er gemengd nieuws. De Fatah-beweging schaarde zich achter het nieuwe kabinet van Mahmoud Abbas. De ploeg telt een aantal nieuwe gezichten en zal naar verwachting de leider sterkere rugdekking geven dan het huidige kabinet.

Maar Fatah-kopstuk en intifada-leider Marwan Barghouti, die in Israël in de gevangenis zit, riep de Palestijnen op het verzet voort te zetten, ongeacht het bestand dat Abbas met Israël heeft afgesproken. 'De intifada zal doorgaan totdat de bezetting voorbij is', zei Barghouti in een interview met het Israëlische dagblad Maariv.

Een cel van de aan Fatah-gelieerde Al-Aqsa Martelaarsbrigades heeft ook gezegd zich niet meer aan het bestand te zullen houden, nadat eerder deze week twee leden door het Israëlische leger werden gedood. In Gaza schoten militanten drie mortiergranatan af op joodse nederzettingen.

Sharon heeft in een onverwachte stap besloten om de termijn van de stafchef van het leger, Moshe Ya'alon, niet de gebruikelijke verlenging van een jaar te geven. Dat betekent dat Ya'alon net voor de geplande terugtrekking uit Gaza opstapt. De stap is door zowel links als rechts bekritiseerd.

De stemming over het terugtrekkingsplan was een van de laatste politieke obstakels die Sharon moest nemen voor de uitvoering van start kan gaan. Nationalistische parlementsleden, ook uit zijn eigen Likud-partij, slaagden er niet in het plan te blokkeren.

Veel gevaarlijker voor de toekomst van het plan is de naderende crisis over de begroting. De orthodoxe Shas-partij wil meer geld voor de armste lagen van de bevolking en weigert in te stemmen met het budget. Als de begroting niet aangenomen wordt voor eind maart, valt de regering.

Dit is een jaarlijks terugkerend ritueel en het wordt meestal op het nippertje geregeld met financiële toezeggingen. Dit keer heeft de crisis echter een sterkere politieke lading vanwege de terugtrekking. Die zou ernstig gevaar kunnen lopen als Sharon gedwongen wordt verkiezingen uit te schrijven.

Meer over