Volkskrant AvondWoensdag 28 november

Halsema neemt niets terug: boerkaverbod blijft ‘on-Amsterdams’ | Waarom iedereen valt voor Timothée Chalamet

Burgemeester Femke Halsema in de Amsterdamse gemeenteraad. Beeld Guus Dubbelman - de Volkskrant
Burgemeester Femke Halsema in de Amsterdamse gemeenteraad.Beeld Guus Dubbelman - de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Halsema neemt niets terug: het boerkaverbod blijft ‘on-Amsterdams’
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema moest vandaag in de gemeenteraad vragen beantwoorden over haar uitspraak dat zij weigert het ‘on-Amsterdamse’ boerkaverbod te handhaven. Wie excuses had verwacht, komt bedrogen uit.

Polderoverleg groei Schiphol staat op springen
Nieuwe berekeningen over de geluidshinder van een groeiend Schiphol roepen zo veel weerstand op bij bewonersorganisaties, milieuverenigingen en omringende gemeenten dat het polderoverleg over de lasten en de lusten van de luchtvaart op springen staat.

Door gen in hersenen parkinsonpatiënten in te brengen, verminderen hun klachten
Parkinsonpatiënten die gentherapie krijgen, hebben minder klachten als trillen of bewegingsvrijheid. Dat komt omdat hun breinnetwerken zich reorganiseren, concluderen onderzoekers in een nieuwe studie. Maar volgens experts is van genezing nog lang geen sprake.

Poetin: Oekraïense president Porosjenko lokte incident uit om populariteit op te krikken
Poetin heeft zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko ervan beschuldigd dat hij het conflict met Rusland bij de Straat van Kertsj opzettelijk heeft uitgelokt. Volgens de Russische president zou Porosjenko dit gedaan hebben om zijn dalende populariteit op te krikken met het oog op de verkiezingen van komend jaar.

Vanavond op TV

Sofie van den Enk en Ersin Kiris doen onderzoek naar hoe het feminisme er in Nederland voor staat, met deze keer aandacht voor het lichaam (NPO3, 21.50). En in Collateral zit Jaimie Foxx in zijn taxi opgescheept met huurmoordenaar Tom Cruise. De film krijgt door de stijlvolle cameravoering en belichting een grimmige schoonheid (RTL7, 22.30). Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Video van de dag

Zo kun je ook landbouw bedrijven
Er wordt geplant en daarna eindeloos geoogst: zaden, bloemen, scheuten, knoppen, knollen, noten, appels, peren en pruimen; het fruit valt nog net niet vanzelf van de bomen. Welkom in het paradijs van luie boeren: het voedselbos.

Morgen in de krant

Hoe Holocaust-slachtoffer Salo Muller de NS dwong schadevergoedingen te betalen
De NS gaat ‘uit moreel-ethische overwegingen’ een schadevergoeding uitkeren aan (kinderen van) Holocaustslachtoffers. Salo Muller (82), wiens ouders in 1943 door de NS werden vervoerd naar kamp Westerbork en daarna in Auschwitz werden vergast, voerde bijna drie jaar lang strijd tegen de spoorwegen. ‘Ik had niet verwacht dat ze overstag zouden gaan.’

In najaar 1943 vertrekt een trein die Joden uit Westerbork wegvoert naar het oosten. Beeld Beeldbank WO2, collectie NIOD
In najaar 1943 vertrekt een trein die Joden uit Westerbork wegvoert naar het oosten.Beeld Beeldbank WO2, collectie NIOD

Het verongelukken van het Indonesische Lion Air-toestel zag je al dagenlang aankomen
Uit het voorlopige onderzoek naar de ramp met de Lion Air 610, blijkt in ieder geval dat het toestel nooit had mogen vliegen. Het had al dagen problemen, vóór het op 29 oktober neerstortte. Waarom het vliegtuig niet aan de grond is gehouden en de ene piloot wel veilig kon landen en de andere niet, wordt nog uitgezocht.

Bed, bad, brood: na drie jaar steggelen heeft de VVD haar harde lijn verzacht
Bijna viel er een kabinet over, maar na drie jaar onderhandelen tekent het ministerie van Justitie vandaag dan toch een overeenkomst met de gemeenten over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het is het voorlopige slotstuk van een hard en slepend politiek gevecht.

Ik, met zowel Surinaams, Fries als Afro-Amerikaans bloed, wil gewoon dat Piet door de schoorsteen komt
Hoewel Harriet Duurvoort fel is in het nationale debat over Zwarte Piet, mijdt ze het conflict op de school van haar zoontje. Ze durft het niet aan de orde te stellen.

Zijn haar, gezicht, stijl en o ja, talent: waarom iedereen valt voor Timothée Chalamet
Sinds de hitfilm Call Me by Your Name zijn eindeloze posts gewijd aan zijn haar, gezicht, stijl en o ja, talent: acteur Timothée Chalamet (22). Vanaf deze week is hij te zien in Felix Van Groeningens Beautiful Boy. Waarom jong en oud, man en vrouw ten prooi valt aan Chalamania.

Acteur Timothée Chalamet Beeld Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication
Acteur Timothée ChalametBeeld Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication

Je laat als vrouw je leven toch niet bepalen door zo’n piepklein hindernisje als de slecht verkrijgbare anticonceptiepil?
Vervelend dat de anticonceptiepil slecht verkrijgbaar is, schrijft Sylvia Witteman, maar er zijn toch zeker wel meer manieren om je te beschermen?

Meer over