Hallo anaalpiraat

Via de site ikmagjouniet.nl stuurden jongeren pestmailtjes aan elkaar. Na een item in het Jeugdjournaal is de site uit de lucht gehaald....

Ramon Schimmel

HALLO lelijkerd, lompe boer, teringlijer, neukpatroon, sufkut en anaalpiraat. Dit waren slechts een paar van de mogelijkheden die bezoekers op de website ikmagjouniet.nl konden kiezen. Op de site stonden kant-en-klare teksten waaruit surfers zelf een ik-mag-jou-niet-boodschap konden samenstellen, die anoniem per e-mail verstuurd kon worden. Het afgelopen jaar zijn ongeveer 350 duizend van zulke mailtjes verstuurd.

Naar aanleiding van een item in het Jeugdjournaal heeft provider Come Online Hosting de site echter uit de lucht gehaald. Directeur Gerrit-Jan Bogert: 'Er is altijd al veel te doen geweest om de site. Wij dachten: het valt allemaal best mee. Pas sinds de uitzending van het Jeugdjournaal zien wij in dat de teksten op de site zeer kwetsend kunnen zijn.'

Toch waren de meeste teksten op ikmagjouniet.nl nog redelijk onschuldig. 'Ik heb net bij je ingebroken om mijn ondergoed te halen', of: 'jij hebt minder sex-appeal dan André Hazes'. Sommige gingen iets verder en vooral kinderen zagen er de lol niet van in, als ze een pestmailtje kregen.

Zo ook Irene (12), die vorige week twee mailtjes kreeg met teksten als: 'er wordt een ziekte naar je genoemd', 'ik verkoop je als slaaf' en 'als lelijk zijn pijn deed, lag je de hele dag te janken'.

Irene was hiervan behoorlijk van slag, zegt haar moeder Yvonne Kraijo. Zij wil de dader graag aanspreken op zijn gedrag. Maar de mailtjes zijn anoniem verstuurd, waardoor direct reageren niet mogelijk is. De webmaster van de site, R. Hamberg, bewaart weliswaar het IP-nummer en emailadres van de berichtenverstuurder, maar verstrekt deze niet aan derden, behalve aan justitie.

Hamberg zegt geschrokken te zijn van het voorval. 'De site is een jaar online en ik heb pas twee keer een IP-adres afgegeven aan de politie. De site was in beide gevallen bijzaak in een ruzie', zegt hij. 'Verder bereiken mij nooit klachten.'

Hij heeft na de uitzending in het Jeugdjournaal een aantal teksten verwijderd, waaronder 'Ik heb je in mijn vizier'. Hamberg: 'Bezoekers kunnen via e-mail suggesties doen voor nieuwe teksten. Vaak zijn deze erg grof. Ik maak zelf een selectie van teksten die uiteindelijk op de site komen. Ik heb je in mijn vizier was kennelijk nog te grof. Ik kan me dat wel voorstellen.'

Volgens Hamberg weten veel internetters zich niet te gedragen. Ze kiezen de hardste teksten en gooien er nog een schepje bovenop in het veld, waar ze zelf een tekst kunnen invullen.

Pesten via moderne communicatiemiddelen komt vaak voor. Uit onderzoek van Surfkids, een internet-community voor kinderen, en De Kinderconsument blijkt dat ongeveer een op de vijf jongeren tot 18 jaar wel eens gepest wordt via e-mail of mobiele telefoon.

Dat gebeurt veel via websites waar je gratis anonieme sms-berichten kunt versturen. Deze websites zijn flink in aantal gegroeid en worden vooral bezocht door jongeren.

Hamberg, webmaster van ikmagjouniet.nl, is alweer in gesprek met een andere provider, om zijn site met wat aanpassingen opnieuw online te brengen. 'Als blijkt dat kinderen er dan nog de dupe van worden, stop ik ermee', belooft hij.

Meer over