'Halfjaarlijkse controle tandarts slecht voor gebit'

De vaste halfjaarlijkse controle is slecht voor het gebit vanwege de kans op overbehandeling. Daarom moet hij worden afgeschaft. Een tandarts die een gaaf gebit behandelt, loopt het risico het te beschadigen....

ANP

GRONINGEN

Dat zei prof.dr. R. Schaub dinsdag bij zijn aanstelling als hoogleraar in de tandheelkundige zorgverlening aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Gaatjes, mondpijn en gebitsverlies komen veel minder vaak voor dan vroeger. Dat maakt het volgens Schaub mogelijk de frequentie van de periodieke gebitscontrole per patiënt vast te stellen. De hoogleraar vindt het verder doelmatiger om het gebit eerst te laten controleren door een mondhygiënist.

Die kan de tandarts werk uit handen nemen. Hij kan gaatjes signaleren en problemen aan tandvlees of kaakbot vaststellen. Verder zouden mondhygiënisten preventieve taken en de zorg voor kunstgebitten op zich kunnen nemen. De patiënt ziet dan pas een tandarts als de mondhygiënist voor behandeling doorverwijst.

Schaub bepleit de vorming van 'mondzorggroepen', bestaande uit tandartsen, mondhygiënisten, tandtechnici en prothetici. Deze maken afspraken over productie, kwaliteit en budgetten. De tandarts vervult een coördinerende rol, zonder dat die de patiënt steeds hoeft te zien.

Deze samenwerking leidt volgens Schaub tot een hogere effectiviteit, doelmatigheid en flexibiliteit van de mondzorg. 'In de huidige tandartsenpraktijk worden te veel handelingen verricht waarvan niet bewezen is dat ze effectief en doelmatig zijn', stelt de nieuwe hoogleraar.

Meer over