Half tablet, half computer

De Surface 2 van Microsoft kun je niet echt een tablet noemen. Hij is slechts deels met de vingers te bedienen. Voor de rest heb je gewoon een muis en toetsenbord nodig.

Het schijnt dat je appels en peren niet met elkaar mag vergelijken (hoewel het allebei vruchten zijn die aan een boom groeien). Dus we gaan hier geen vergelijking maken tussen de iPad van Apple en de Surface 2, de nieuwe peer van Microsoft. Want de een is een tablet en de ander is half tablet, half computer. Zeg maar: een tabputer.

Dat zit zó. De iPad werkt met software die volledig is toegeschreven op bediening met de vingers. Het scherm ís je pc. De Surface draait op Windows 8. Daarvan is een deel vingervaardig, maar voor andere taken moet je naar een versie van Windows toe, zoals we die al decennia kennen. Eentje die een muis en toetsenbord behoeft.

Microsoft noemt Windows 8 het beste van twee werelden. In de praktijk werkt het niet, of alleen als je er een muis bij pakt wanneer je je in het 'old school'-Windows begeeft. Want de keuzevakjes en menu's op het tabletscherm zijn te priegelig om met één vinger te selecteren.

En dat is jammer, want de Surface is een strak vormgegeven tablet. De eerste versie introduceerde Microsoft een jaar terug. Het was, op zijn zachtst gezegd, geen doorslaand succes. In juli van dit jaar schreven de Amerikanen 650 miljoen dollar af op de onverkochte voorraad.

Nu is er dan de tweede editie, in twee uitvoeringen. De Surface 2 draait op Windows 8.1. RT, een versie die is aangepast voor ARM-chips. Er past alleen software op die je met je vinger kunt bedienen, maar Microsoft levert er verwarrend genoeg ook een versie van Office 2013 bij voor thuisgebruik voor de muis-en-toetsenbord-Windows. Op de andere Surface 2, Pro, kun je vinger-apps gebruiken, plus alle miljoenen programma's voor het conventionele Windows.

De Surface 2 lijkt als twee druppels water op zijn voorganger, al is hij ruim 10 gram lichter (670 gram) en 0,05 centimeter dunner (0,89 centimeter). Er zit een net iets stevigere processor in, maar hetzelfde werkgeheugen (2GB). Het scherm heeft nog steeds een diameter van 10,6 inch, maar de resolutie is flink opgevoerd: van 1366 bij 768 pixels naar 1920 bij 1080 beeldpunten. De ingebouwde standaard heeft nu twee standen.

De Pro 2 heeft vrijwel dezelfde afmetingen als de normale Surface 2, maar is een halve centimeter groter en bijna een kwart kilo zwaarder. Dit is geen tabputer die je lang in één hand vasthoudt. De Pro 2 heeft 4 GB werkgeheugen en kun je met tien vingers tegelijk bedienen (tegen vijf bij de Surface 2). Microsoft levert er een stylus bij, om op het tablet te schrijven en tekenen. Maar stiekem ook, denken we, omdat Microsoft weet dat de aanwijspen het gemis van een muis goedmaakt.

We kunnen peren wel met peren vergelijken. De Surface 2 is een vederlicht, scherp gestoken tablet voor iedereen die hoopt dat Microsoft snel muisloze app-versies van zijn kantoortoepassingen ontwikkelt en Windows-oude-stijl geheel overbodig maakt. De Pro 2 is een laptop waarvan iemand het toetsenbord en de muis heeft zoekgemaakt.

We zijn benieuwd of de derde Surface wél een appel wordt.

undefined

Meer over