Hakenkruisrel leidt tot vertrek Bayreuth-ster

EVA OUDE ELFERINK

De Russische bas-bariton Jevgeny Nikitin (39) zal niet zingen tijdens de Bayreuther Festspiele, het jaarlijkse Wagnerfestival in het Duitse Bayreuth. Aanleiding is de commotie die is ontstaan rond oude tatoeages van Nikitin.

Op oude videobeelden is de voormalige drummer en zanger in een Russische heavymetaband bijna onherkenbaar. Kaal hoofd, ringbaardje. Grommend en brullend, met een ontbloot bovenlijf dat is voorzien van kleurrijke tatoeages. Een van deze tatoeages springt in het oog: rechts op zijn borst is een hakenkruis te zien. Daarnaast staat een driehoek met het runeteken Algiz, ook een nazisymbool.

'Als je jong bent doe je gekke dingen', verklaarde de inmiddels vermaarde operazanger afgelopen vrijdag tegenover de Duitse zender ZDF, die de archiefbeelden uitzond. Op de plek van de swastika heeft Nikitin nu een nieuwe tatoeage. In Duitse media heeft de ZDF-uitzending tot ophef geleid. Dusdanig, dat Nikitin daags voor de opening van de Bayreuther Festspiele zijn ontslag heeft ingediend, na overleg met de organisatie van het festival. Komende woensdag zou de operazanger het festival openen in een nieuwe productie van Richard Wagners opera Der fliegende Hollander.

De kwestie rond Nikitins tatoeages ligt extra gevoelig omdat Hitler een groot liefhebber was van het werk van Wagner (1813-1883). De nazileider was ook regelmatig te gast tijdens de Bayreuther Festspiele. Onder leiding van Katharina Wagner en Eva Wagner-Pasquier spant de organistie van het festival zich juist in om de associatie met het naziregime weg te werken. Nikitin wordt vervangen door de Koreaanse bariton Samuel Youn.

undefined

Meer over