Hakan K. zeker negen jaar vast

De Turkse moordenaar en verkrachter Hakan K. is dinsdag overgebracht naar de gevangenis in Alanya, waar hij ten minste negen jaar blijft....

K. is een van de mannen die in 1995 drie Nederlandse toeristes verkrachtten. Daarbij kwam Marijke van Dijk om het leven. De voormalige taxichauffeur uit Alanya kan het besluit nog aanvechten bij de Turkse minister van Justitie, maar levert naar verwachting niets op. Autoriteiten in de stad verzekeren dat ook de andere drie daders hun straf uitzitten. Dit tot opluchting van letselschadespecialist Y. Drost, die de slachtoffers in de badplaats vertegenwoordigt.

De Turkse justitie gaf toe dat een rechter in de stad Hayat, waar K. vastzat, een fout had gemaakt door hem vrij te laten. K. was tot levenslang veroordeeld, maar kwam 23 mei vrij. Hij zou voldoen aan regels van een inmiddels herroepen amnestiewet.

Deze gaf langdurig gedetineerden een strafvermindering van tien jaar. Omdat het in Turkije de gewoonte is levenslange straffen minstens te halveren, kon K. de cel verlaten. 'Maar de rechter in Hayat had het dossier niet goed gelezen', zegt hoofdofficier van justitie in Alanya, S. Hatipoglu. 'De amnestiewet geldt niet in verkrachtingszaken, en dus ook niet voor K. Dat is nu rechtgezet.'

Het besluit kwam na een dag vol onduidelijkheden, waarin werd getracht om K. in een cel te houden. Een Nederlandse journaliste deed op verzoek van de Turkse politie aangifte, omdat K. haar had geslagen. Op basis daarvan kon hij nog dertig dagen worden opgesloten. Dat bleek niet nodig. De druk van Den Haag, en uitstel van het prinselijk bezoek hebben volgens burgemeester H. Sipahioglu geleid tot een snel besluit.

Meer over