Haïtianen dolen rond en hebben niets meer

REPORTAGE..

Van onze correspondent Jean Mentens

Port-au-Prince Geen water, geen voedsel, geen telefoon, geen medicijnen, geen informatie, niets. Door de straten van Port-au-Prince dolen vrijdag honderdduizenden Haïtianen in de brandende zon. De meesten houden een doek voor mond en neus, tegen de lucht van lijken en bederf. VN-blauwhelmen zijn begonnen met het ophalen van stoffelijke overschotten, maar de lijkenzakken zijn op.

De internationale hulp in Port-au-Prince komt vrijdag traag op gang. Diepladers met grote graafmachines bewegen langzaam naar de plekken waar ze moeten worden ingezet. Voorlopig zijn dat alleen scholen, hotels, ziekenhuizen en grote gebouwen. Bij hotel Montana wordt met man en macht gezocht naar overlevenden. 23 hotelgasten worden levend onder het puin vandaan gehaald, vijftig uur na de aardbeving, maar er worden ook vijf doden gevonden.

De eerste vrachtwagens van de Verenigde Naties, geladen met voedsel, rijden de stad in, steevast gevolgd door een truck met blauwhelmen, moeilijk manoeuvrerend door de verwoeste straten. Hier en daar wordt water uitgedeeld, hier en daar is er weer enige straathandel.

Maar de meeste Haïtianen krijgen vrijdag nog geen enkele hulp. Terwijl zij boven zich de vliegtuigen met noodhulp zien aanvliegen, hebben ze door de logistieke problemen van de hulpverleners nog niets ontvangen. Velen hebben al dagen niet gegeten of gedronken.

In de stad lopen de spanningen op. Wanhoop verandert in woede. Ingestorte supermarkten zijn leeggeplunderd, andere zijn gesloten uit angst voor plundering. Jonge mannen lopen rond met vuurwapens of machetes. Even gaat ook het gerucht dat de VN-pakhuizen met duizenden tonnen voedsel zijn leeggeroofd, maar dat blijkt niet waar. De VN zeggen de situatie nog onder controle te hebben, maar zich wel zorgen te maken.

Naar het schijnt is uit protest voor het uitblijven van hulp een straat gebarricadeerd met lijken. Een fotograaf van het tijdschrift Time heeft dat gemeld. Maar niemand kan dat verhaal bevestigen. Sowieso komt er slechts mondjesmaat informatie beschikbaar over de toestand, het aantal slachtoffers en de hulpacties in de stad.

De nationale luchthaven is vrijdagochtend overgenomen door het Amerikaanse leger. Zwaarbewapende Amerikaanse soldaten staan in een wijde cirkel om de ingang. Naast de enorme tent op de VN-basis bij de luchthaven waar gewonden worden verzorgd, staat een lange rij containers met geneesmiddelen en medische apparatuur. Uit de tent klinkt aanhoudend gekerm.

Bij de weinige benzinestations die nog voorraad hebben, staan mensen te dringen voor een jerrycan benzine. Er gaat vooral veel verkeer de stad uit: pick-ups en vrachtwagens vertrekken, zwaar beladen met spullen en mensen, naar de provincie, waar blijkbaar de schade naar verhouding beperkt is gebleven. De naschok vrijdagochtend heeft velen doen besluiten de rampspoed te ontvluchten.

Buitenland Pagina 5

Commentaar Pagina 9

Meer over