NIEUWSBLAUWHELMEN HAÏTI

Haïti eist actie van VN tegen blauwhelmen wegens seksueel misbruik

Haïti eist dat de Verenigde Naties actie ondernemen om vrouwen en meisjes die door leden van de VN-vredesmissie werden misbruikt te ondersteunen. Vaak lieten die hun slachtoffers in de steek nadat ze een kind bij hen hadden verwekt.

Redactie
Braziliaanse blauwhelmen op patrouille in Haïti kort nadat het land in 2016 was getroffen door de orkaan Matthew.
 Beeld Reuters
Braziliaanse blauwhelmen op patrouille in Haïti kort nadat het land in 2016 was getroffen door de orkaan Matthew.Beeld Reuters

De Haïtiaanse minister van Buitenlandse Zaken Bocchit Edmond wil ook dat blauwhelmen die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik worden vervolgd. Uit een onderzoek onder 2500 mensen in Haïti blijkt dat een groot aantal vrouwen en meisjes seksueel is misbruikt door leden van de VN-stabilisatiemissie Minustah. Liefst 10 procent van de ondervraagden sprak over kinderen die door blauwhelmen waren verwekt, hoewel het natuurlijk mogelijk is dat zij het over dezelfde gevallen hadden.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van de Universiteit van Birmingham en Queens University in het Canadese Ontario. Een vrouw vertelde dat zij meisjes van 12 en 13 jaar kende die zwanger waren geraakt en vervolgens door Minustah-leden in de steek waren gelaten. Een meisje van veertien kwam erachter dat de verwekker van haar kind, een Braziliaanse blauwhelm, haastig naar zijn land was teruggekeerd toen ze hem vertelde dat ze zwanger was. Ze werkt nu voor een uurloon van nog geen 25 cent om zichzelf en haar zoontje te voeden.

Sommige militairen maakten zich schuldig aan verkrachting of andere vormen van seksueel geweld, maar kochten hun slachtoffers om met een grijpstuiver of wat voedsel. ‘Ze stoppen je een paar centen toe om je vervolgens een kind te bezorgen’, vatte een van de ondervraagden het samen. Kinderen van buitenlandse leden van de VN-vredesmissie staan op Haïti zelfs bekend als ‘petit-Minustah’. Dat duidt erop dat het bepaald niet een onbekend verschijnsel is.

De VN-vredestroepen, die sinds de omverwerping van het bewind van president Jean-Bertrand Aristide aanwezig zijn in het land, kwamen al eerder in opspraak wegens wangedrag. De VN zeggen dat zij sinds 2007 116 klachten over seksueel misbruik en uitbuiting hebben ontvangen, allemaal over leden van de vredestroepen op Haïti. De missie werd in 2010 uitgebreid na de verwoestende aardbeving die het land trof.

Volgens de VN krijgen 29 slachtoffers van blauwhelmen en 32 kinderen die door hen zijn verwekt nu financiële ondersteuning. Maar volgens de Haïtiaanse hulporganisatie Bureau des Avocats Internationaux (BAI) doen de VN veel te weinig om slachtoffers te helpen en houden ze vaak zelfs informatie achter.

De VN kunnen onderzoek doen naar wangedrag van de blauwhelmen en hen eventueel naar huis sturen, maar ze kunnen de daders niet vervolgen. Het is dan aan de slachtoffers om te proberen alimentatie los te krijgen, maar doorgaans hebben ze geen geld om een juridische procedure in een ander land te betalen. Volgens de BAI zouden de VN het geld daarvoor moeten voorschieten en de kosten vervolgens moeten verhalen op het betreffende land.

Meer over