Haider en Strache boeken fors winst

Bij de Oostenrijkse parlementsverkiezingen hebben de sociaal-democratische SPÖ en de conservatieve ÖVP het slechtste resultaat sinds 1945 geboekt. De rechts-populistische FPÖ en BZÖ kregen respectievelijk 18 en 11 procent van de stemmen en boekten daarmee een winst van 7 procent....

Van onze correspondent Sander van Walsum

Als leider van ’s lands grootste partij zal SPÖ-lijsttrekker Werner Faymann (48) door bondspresident Heinz Fischer worden belast met de vorming van een nieuwe regering. Faymann lijkt zijn zinnen op voortzetting van de grote coalitie met de ÖVP te hebben gezet, zij het dat deze qua samenstelling vermoedelijk weinig gemeen zal hebben met de regering die in juli ten val kwam.

Zo wordt het uiterst onwaarschijnlijk geacht dat ÖVP-leider Wilhelm Molterer (53), minister van Financiën in de demissionaire regering van Alfred Gusenbauer (SPÖ), deel zal uitmaken van een kabinet-Faymann.

Een andere optie is een minderheidsregering van SPÖ, eventueel gesecondeerd door de Groenen, die bijna 10 procent van de stemmen haalden, ruim 1 procent minder dan in 2006. In dat geval zou Faymann – in navolging van bondskanselier Bruno Kreisky (1970-1983) in diens eerste regering – per besluit een meerderheid in de Nationalrat (de Oostenrijkse Tweede Kamer) moeten zien te verwerven.

Samenwerking met de FPÖ van Heinz-Christian Strache en het BZÖ van Jörg Haider sluit Faymann echter categorisch uit. Deze partijen zullen alleen nog een rol kunnen spelen in de formatie als ze daartoe na een falen van Faymann door de ÖVP worden uitgenodigd, of wanneer ze hun broedertwist zouden bijleggen, en zo de grootste partij worden. Vooralsnog wekken Haider en Strache echter niet de indruk de breuk te willen helen.

Meer over