Update

Hagel: IS grotere bedreiging dan al-Qaeda

De technische ontwikkeling, rijkdom en militaire kracht van Islamitische Staat (IS) vormen mogelijk een nog grotere bedreiging voor de Verenigde Staten dan die van de terreurbeweging al-Qaeda. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, gezegd. 'Zij (IS) zijn een dreigend gevaar voor elk belang dat wij hebben, of het nu in Irak of elders is', zei hij tegen verslaggevers in zijn ministerie.

redactie
De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel. Beeld afp
De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel.Beeld afp

IS heeft een groot deel van het noorden en oosten van Irak veroverd en bracht deze week een video uit waarop is te zien hoe een strijder van de organisatie de Amerikaanse fotograaf James Foley onthoofdt.

De hoogste militair in de VS, generaal Martin Dempsey, waarschuwde op de persconferentie met Hagel dat IS niet eenvoudig op de knieën kan worden gebracht. 'Kunnen ze worden verslagen zonder het deel van de organisatie aan te pakken dat in Syrië zit? Het antwoord is nee', waarschuwde de generaal volgens The New York Times.

Dempsey en Hagel wilden niet zeggen of de VS plannen hebben om de terreurgroep ook in Syrië aan te pakken. 'We overwegen alle opties', zei de minister. Generaal Dempsey benadrukte dat ook regionale bondgenoten van de Amerikanen een rol moeten spelen.

Meer over