NieuwsCornelius Haga Lyceum

Haga Lyceum schuift toch nieuwe bestuurder naar voren

Het omstreden islamitische Cornelius Haga Lyceum heeft toch een interim-bestuurder naar voren geschoven. Dit maakte minister Arie Slob (Onderwijs) dinsdag bekend. Tot dusver leek het bestuur van de school niet van plan te wijken.

Kinderen in de pauze op het Haga Lyceum.Beeld Freek van den Bergh

Met een vernietigend rapport van de Onderwijsinspectie in de hand besloot Slob de school half september een zogenaamde aanwijzing te geven, waarin hij het bestuur maant op te stappen. Gaf het bestuur daar geen gehoor aan, dan zou de minister de geldkraan dichtdraaien. De school kreeg twee weken de tijd om een interim-bestuur aan te wijzen. 

Het bestuur van de school leek destijds niet van plan op te stappen. Waarom dat nu toch gebeurt, is onduidelijk. Directeur-bestuurder Soner Atasoy wil geen vragen over de kwestie beantwoorden. De school zal de aanwijzing van de minister wel aanvechten bij de rechter.

Wie de nieuwe bestuurder wordt, is niet bekend. De minister moet nog akkoord gaan met de voordracht. Eerder bepaalde Slob dat de interim-bestuurder, die de leiding over twee weken al moet overnemen, zijn sporen in het onderwijs moet hebben verdiend. De nieuwe bestuurder moet later een geheel nieuw bestuur installeren.

Het Haga Lyceum ligt sinds maart onder vuur na waarschuwingen van de AIVD. Die stelde begin dit jaar dat de Amsterdamse school zich schuldig maakt aan antidemocratisch onderwijs. Ook zou het Haga Lyceum nauwe banden onderhouden met ‘salafistische aanjagers’. Later concludeerde de Onderwijsinspectie dat sprake is van financieel wanbeheer en gebrekkig burgerschapsonderwijs. De school zelf betwist dat.

De juridische strijd tussen de school en de staat kan nog maanden, zo niet jaren duren. Het Haga Lyceum heeft officieel bezwaar gemaakt tegen de aanwijzing. Normaal gesproken handelt het ministerie dat bezwaar af en kan de school daarna nog naar de rechter stappen. In dit geval heeft het Haga Lyceum verzocht de kwestie direct aan de rechter voor te leggen. Slob is daarmee akkoord gegaan, schrijft hij aan de Tweede Kamer, ‘vooral in het belang van de leerlingen van het CHL en hun ouders’.

MEER HAGA LYCEUM

Ondanks de negatieve publiciteit groeide het aantal leerlingen van het islamitische Haga Lyceum in Amsterdam van 170 naar 307. Amin (12) voelt zich er al thuis. ‘Als moslim is het fijn om op een islamitische school te zitten.’

Minister Arie Slob (Onderwijs) verzocht het bestuur van het Haga Lyceum deze zomer al om op te stappen. ‘Deze bestuurders moeten echt uit de school verdwijnen’, zei hij in een interview met de Volkskrant. Directeur-bestuurder Soner Atasoy reageerde furieus: ‘We worden genaaid in het kwadraat.’

Aanleiding is een zeer negatief rapport dat de Onderwijsinspectie opstelde over de school. Bewijzen voor salafistisch onderwijs zijn niet gevonden, maar op punten van bestuur en financiën is er scherpe kritiek. De school probeerde – tevergeefs – de publicatie van het rapport te voorkomen.

Ook de Volkskrant kwam tijdens meer dan tien bezoeken en tientallen gesprekken met de schoolleiding, docenten, medewerkers, ouders, vrijwilligers en externen geen bewijzen tegen van salafistische invloeden of antidemocratisch onderwijs. Lees de longread of luister naar de podcast waarin verslaggevers Tjerk Gualthérie van Weezel en Rik Kuiper hun verhaal doen.

Meer over