Hacker zet nieuwe propaganda-zender in Rusland op zwart

Een hacker heeft Ruslands gloednieuwe en prestigieuze Engelstalige televisiezender Russia Today maandag uit de lucht gehaald. Het is een gevoelige klap voor de door het Kremlin gecreëerde 24-uurs zender, die zaterdag pas met uitzenden was begonnen....

Russia Today is in het leven geroepen om in Europa, Amerika en Azië het imago van Rusland te verbeteren. ‘Als we zelf niet iets doen, blijft men ons altijd zien als beren’, aldus de bedenker van de zender, de voormalige minister van Informatie Michail Lesin.

Het Kremlin klaagt vaak over de te negatieve berichtgeving van buitenlandse correspondenten die in Moskou wonen. Zij zouden te veel nadruk leggen op de autocratische kanten van president Poetin.

Met een budget van 25 miljoen euro zette het staatspersbureau Ria Novosti het Engelstalige Russia Today op, dat nieuws zal gaan brengen vanuit een Russisch perspectief. De zender heeft driehonderd mensen in dienst en kantoren in Washington, Londen, Parijs en Jeruzalem.

Russia Today toonde zaterdag onder andere reportages over hiv-besmet bloedplasma in Voronetsj en de vogelgriep in Oekraïne. Gisteren was een verslag te zien van de inauguratie van het nieuwe parlement in de republiek Tsjetsjenië.

Vlak voordat bekend werd dat president Poetin een onverwacht bezoek aan Grozny bracht, bevroor het beeld een aantal keer, waarna de zender op zwart ging. Volgens de hoofdredacteur van de zender, de 26-jarige Margarita Simonjan, kwam dat door inbraakpogingen van hackers.

Zij kon niet zeggen wanneer Russia Today weer te zien zal zijn. Simonjan – een vloeiend Engels sprekende voormalige Kremlin-correspondente van de staatszender Rossija – bestrijdt de kritiek dat haar zender is opgezet als propagandamachine. Ze streeft ernaar om van Russia Today een soort Russische BBC World te maken.

‘BBC wordt ook door de staat gefinancierd, maar is toch onafhankelijk en interessant’, aldus Simonjan. ‘We zullen documentaires uit Rusland brengen, maar ook veel internationaal nieuws.’

Volgens de krant Kommersant was Simonjan de favoriete journaliste van president Poetin. Op haar 25ste verjaardag gaf hij haar persoonlijk een grote bos bloemen.

Vlak voor de opening van Russia Today vroeg een journalist aan Simonjan wat Poetins grootste fout is. ‘Dat is moeilijk te zeggen’, stamelde ze, ‘Rusland is een groot land.’

Meer over