hack the ripper

Drie weken geleden was Schijfjes op de première van Die Anot her Day, de nieuwe Bond-film. Het was een exclusieve voorpremière, waaraan weinig ruchtbaarheid is gegeven....

Schijfjes had al vaak gelezen over deze futuristische vorm van bootlegging, maar er nooit veel geloof aan gehecht. Na tuurlijk, via Kazaa en dergelijke peer-to-peer-sites kun je behalve muziek ook filmpjes neerladen, maar voor meer dan een wazig clipje op postzegelformaat lenen die verbindingen zich niet, dus hele speelfilms, en dan goed genoeg om op een televisie te vertonen?

Voor de gemiddelde internetabonnee is deze vorm van piraterij niet haalbaar, maar er zijn ook mensen die veel snellere verbindingen hebben, en dan komt het online distribueren van complete speelfilms binnen bereik. Zo heeft zich een min of meer geheim netwerk gevormd van liefhebbers die op die manier filmbestanden verzamelen en, via het net of cd-rom, weer verder verspreiden.

Waar komen die bestanden vandaan? Toen Schijfjes vorig jaar naar Harry Potter i ging, zat na afloop een man zijn camcorder terug te spoelen om te kijken of het gelukt was. Zo kan het, maar de betere bootlegger gaat uit van een origineel digitaal bestand.

Hoe kom je daaraan? Op de Die Another Day die Schijfjes zag, verscheen om de zoveel minuten een tekstje onder in beeld met de waarschuwing dat deze kopie uitsluitend voor bekroningsdoeleinden in omloop was gebracht. Juryleden van de Oscars en dergelijke krijgen de films op schijf toegestuurd, en langs dat kanaal lekt zo'n bestand dan uit. Vervolgens wordt het omgezet ('geript') in mpeg4, de vierde generatie van het ooit door Hollywood zelf ontwikkelde compressieformaat (de afkorting staat voor Motion Pictures Ex perts Group), dat eerder als mp3 de Napster-revolutie op gang bracht. Mp4 speel je af op een pc met een videokaart, al dan niet aangesloten op een tv of videoprojector. Wel heb je de juiste codec nodig, een softwaresleutel, maar die is makkelijk op het net te vinden. (Google bijvoorbeeld 'Nimo Codec Pack').

Officiële sites voor dit soort bootlegfilms bestaan uiteraard niet, dat is een kwestie van iemand kennen die iemand kent die iemand kent. Schijfjes leeft zelf van het auteursrecht en keurt deze praktijk natuurlijk ten strengste af. De fbi is er ook niet dol op, en jaagt met een speciaal team op rippers. Tot in Europa!

Meer over