Hack simkaartbedrijf: 'Britse geheime dienst opereert binnen de wet'

De Britse geheime dienst GCHQ, die naar verluidt samen met de Amerikaanse NSA heeft ingebroken bij Gemalto, vindt dat zij binnen het juridische kader opereert dat voor hen geschapen is. Dat staat in een verklaring die per email is verspreid. De dienst geeft verder geen commentaar.

Redactie
Het hoofdkwartier van de Britse geheime dienst (GCHQ) in Cheltenham, Gloucestershire. Beeld epa
Het hoofdkwartier van de Britse geheime dienst (GCHQ) in Cheltenham, Gloucestershire.Beeld epa

Klokkenluidersplatform The Intercept meldde gisteravond op basis van geheime documenten van klokkenluider Edward Snowden dat Amerikaanse inlichtingendienst NSA en GCHQ data hebben gestolen bij Gemalto, een bedrijf dat zorgt voor de beveiliging van chips en simkaarten. Die worden bijvoorbeeld gebruikt in telefoons, paspoorten, bankpassen en creditcards.

Naar verluidt braken de Amerikaanse en Britse geheime diensten al voor 2010 in bij het interne computersysteem van Gemalto. Met de gestolen data en encryptiecodes van simkaarten kunnen ze mobiele communicatie in de gaten houden, zonder dat daarvoor toestemming moet worden gezocht bij telecomproviders en buitenlandse overheden; er hoeft immers geen data afgetapt te worden. Met de versleutelingen kunnen ook eerder onderschepte data worden ontcijferd. Bovendien laat deze manier van datavergaring geen sporen achter bij de providers.

Volgens GCHQ is zijn werk in overeenstemming met Europese wetten op het gebied van mensenrechten. De NSA heeft geen commentaar gegeven op de onthulling.

Reputatieschade

Analisten van Rabobank maken zich zorgen over de gevolgen van de digitale inbraak bij Gemalto en zeggen zeer negatieve implicaties voor het bedrijf te voorzien. Zo zouden de nieuwe verkopen een tik kunnen krijgen door de reputatieschade, terwijl telecombedrijven mogelijk gaan zoeken naar andere veiligheidsoplossingen.

Ook kan Gemalto gedwongen worden tot een vervangingsoperatie van een groot aantal simkaarten. Dat is mogelijk een zeer kostbare operatie. Gemalto is met circa 2 miljard simkaarten per jaar de grootste producent ter wereld.

De analisten hebben het beleggingsadvies voor het aandeel en het koersdoel van Gemalto daarom verlaagd. Het advies ging van buy naar hold, terwijl de richtprijs scherp neerwaarts werd bijgesteld van 84 euro naar 65 euro. Met een min van meer dan 5 procent was Gemalto vanochtend de grootste daler in de AEX.

Een kantoor van Gemalto in Zuid-Frankrijk. Beeld afp
Een kantoor van Gemalto in Zuid-Frankrijk.Beeld afp

Onderzoek

Gemalto zei in een verklaring geen weet te hebben gehad had van de activiteiten van de geheime diensten. Het bedrijf start een onderzoek naar de digitale inbraak en gegevensdiefstal. 'We zullen alles op alles zetten om te onderzoeken wat de reikwijdte is van deze zeer verfijnde techniek om simkaartdata te verkrijgen', aldus een woordvoerder. 'Dit bewijst hoe belangrijk cybersecurity tegenwoordig is.'

Meer over