Haat

Hulde aan burgemeester Jacques Wallage, oud-staatssecretaris Ginjaar-Maas en emeritus-hoogleraar Sanne Dijkstra. Zij presteerden het om afstand te nemen van een doorgedraaide Hirsi Ali....

Amsterdam Maria Benbrahim

Haar hetze of – zoals ze het zelf noemt – 'liberale jihad' is inderdaad allesbehalve liberaal. Onder het mom van het maatschappelijk belang heeft Ayaan Hirsi Ali de aanval op het islamitisch onderwijs geopend. Maar de facto walgt zij van de islam en daarmee hangt haar kritiek op moslimscholen dan ook samen. Dat is niet onbegrijpelijk. Terecht dat ze bezwaren heeft tegen de islam en er zelfs vanaf is gestapt. Ze meent tenslotte het grootste gedeelte van haar leven gebukt te zijn gegaan onder Somalische moslimfundamentalisme. En misschien is ze zelfs besneden, waardoor lang geleden een aanslag op haar seksleven kan zijn gepleegd. Geen wonder dat ze gefrustreerd is en alles wat islamitisch is, haat.

Maar daarom kan Ayaan Hirsi Ali beter haar toevlucht in de geestelijke hulpverlening zoeken en niet in de Tweede Kamer. Ze moet eerst haar trauma verwerken, in plaats van die te botvieren op de Nederlandse islamitische gemeenschap. Want zoals het er nu naar uit ziet, lijkt Hirsi Ali moslims het licht in de ogen niet te gunnen. Zelfs grondrechten, zoals de godsdienst-en onderwijsvrijheid, stelt ze ter discussie. Vooral uit liberaal oogpunt is dit ronduit schandelijk.

Meer over