Haatzaadje van Wilders' plant mag niet ontkiemen

Veel Marokkanen hebben er niet de minste moeite mee dat Geert Wilders wordt vergeleken met Hitler. Negeren van de PVV-leider is geen optie.

AMSTERDAM - Met verkiezingsretoriek van PVV-leider Wilders hadden ze rekening gehouden. 'De gemeenschap heeft inmiddels een dikke huid', zegt Ahmed Charifi, voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN). Maar nu is Wilders een grens overgegaan. 'Dat is onacceptabel, hij heeft velen diep in het hart geraakt.'

De gewraakte uitspraak (de PVV is voor een veiliger en socialere stad met 'als het even kan minder Marokkanen') heeft emoties losgemaakt. Ook die van het PvdA-bestuurslid Fouad Sidali, die Geert Wilders in een tweet met Hitler vergeleek. De volgende dag bood Sidali zijn excuses aan. Hij was te ver gegaan, vond hij.

Veel Marokkaanse Nederlanders zijn dit niet met hem eens. Hoewel hij het zelf ontkent, denken ze dat Sidali zijn tweet onder politieke druk heeft ingetrokken. 'Nou Fouad, als jij het niet mag, dan doen wij het voor je', luidt de boodschap op een Facebookpagina die zaterdag is aangemaakt. De oproep is zijn tweet, in de vorm van een Delftsblauw tegeltje, massaal te verspreiden.

Opnieuw is in de Marokkaanse gemeenschap de discussie losgebroken over de beste tactiek om Wilders te bestrijden. Toen hij net uit de VVD was gestapt en zich voor het eerst manifesteerde met felle aanvallen op de islam, reageerden Nederlandse moslims furieus. Ook toen werden vergelijkingen met Hitler gemaakt.

In 2008, bij de lancering van zijn antikoranfilm Fitna, was al wat eelt op de ziel gekweekt. De verwachte collectieve woede-uitbarsting bleef uit. Gekozen werd voor juridische en ludieke acties als 'Knuffel Geert'.

Die sorteerden evenmin effect. De knuffels leidden niet tot een matiging van Wilders' toon. In juni 2011 werd hij vrijgesproken van groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie van niet-westerse allochtonen.

De laatste jaren richtte de PVV-leider zijn vizier meer op Europa. Hij hakte minder vaak in op moslims en Marokkanen. Als hij weer eens uit de bocht vloog, werd veelal met schouderophalen gereageerd. Heethoofden werd geadviseerd 'die populist' geen podium te geven.

Er zijn nog steeds Marokkaanse Nederlanders die dit zeggen, maar de meerderheid vindt dat nu wel moet worden gereageerd. Wilders beperkt zich immers niet meer tot de islam, in zijn ogen een fascistische ideologie, maar discrimineert een hele bevolkingsgroep. 'Het enkele feit dat je van Marokkaanse komaf bent en dan een stad of land moet verlaten, is niet te rechtvaardigen', verwoordt Hafida Bounjouh, juriste en onderzoekster aan de TU Delft, het collectieve gevoel.

'Dit mogen we niet accepteren, want anders gaat het zaadje dat Wilders plant voortwoekeren. Vandaag moeten we weg uit Den Haag, morgen uit Rotterdam en Arnhem en dan het land uit.' Bounjouh voelt ook pijn van binnen. 'Dus heb ik alle begrip voor de emoties die loskomen. Maar effectief zijn ze niet. We moeten inzetten op juridische actie.' Zij steunt de oproep op internet aan Marokkaanse Nederlanders om massaal aangifte te doen tegen Wilders.

Ook het progressieve Marokkaanse smaldeel is onthutst, zegt Rajae el Mouhandiz. Zij organiseerde een van de protestborrels ter ondersteuning van de Marokkaanse vrouw die een wijnbar opende en werd bedreigd. 'Hoe kun je ons aan de ene kant vragen je nek uit te steken voor ontwikkeling en progressie (wat ik elke dag doe met zelfspot en humor), en tegelijkertijd de grote groep waartoe wij behoren neersabelen en afstoten van de Nederlandse samenleving?'

El Mouhandiz is teleurgesteld in de 'lauwe reactie' van premier Rutte. 'Waar is zijn empathie? Hij is zo zakelijk.' Dat vindt ook SMN, die Rutte had gevraagd 'expliciet' afstand te nemen van Wilders. 'Een hele groep mensen over één kam scheren, leidt niet tot het oplossen van problemen', zei Rutte vrijdag na de ministerraad.

Charifi had gehoopt dat hij samenwerking met de PVV zou uitsluiten. 'Niet dus. De premier laat niet zien dat hij er is voor alle Nederlanders. Kennelijk beseft hij niet wat voor impact Wilders heeft. Ik krijg signalen dat kindertjes op school te horen krijgen: ga terug naar Marokko.'

Yuba Zalen, initiatiefnemer van het protest tegen digitale Marokkaanse schandpalen, wil de uiteenlopende reacties bundelen. Ieder moet op zijn eigen manier tegen Wilders ageren, vindt hij. De activist kan betogers mobiliseren, zelforganisaties kunnen voorlichting geven om jongeren weerbaarder te maken, politici moeten het debat aangaan, juristen de rechtsgang begeleiden.

Wilders negeren vindt Zalen geen optie. 'Uit verborgen frustraties wordt een tweederangsburgerschap geboren. Uitsluiting van mensen mag nooit worden genormaliseerd.'

Hafida Bounjouh Juriste en onderzoekster aan de TU Delft

undefined

Meer over