Haat-imam als karikaturale splijtzwam

Begin deze week werd de Britse haat-imam Abu Hamza tot zeven jaar cel veroordeeld. Velen vinden dat de geestelijke veel eerder opgepakt en vervolgd had moeten worden....

De Britten winden zich niet op over Deense cartoons. Het land heeft zijn eigen karikaturale splijtzwam: een 47-jarige Britse moslimpredikant zonder armen en met één oog. Politie en justitie beschuldigen elkaar over en weer van laksheid bij het oppakken en vervolgen van de imam Abu Hamza.

Begin deze week werd de controversiële haatprediker veroordeeld tot zeven jaar cel vanwege aanzetten tot rassenhaat en moord en het bezit van opruiend materiaal. Maar hiermee is de zaak niet afgedaan. Velen vinden dat de geestelijke al veel eerder had moeten worden opgepakt en veroordeeld. Hij werd pas in oktober 2004 gearresteerd op verzoek van de Amerikaanse regering die zijn uitlevering wenste vanwege mogelijke betrokkenheid bij een terreuraanslag in Jemen en het opzetten van een Al Qa’ida-opleidingskamp in Oregon. Pas daarna begon de Britse justitie zelf een zaak tegen hem.

Abu Hamza was echter al sinds 1997 openlijk bezig met het preken van haat tegen het westen en het jodendom. Als imam van de Finsbury Park moskee richtte hij een centrum van islamitische extremisme op, dat werd bezocht door talrijke potentiële terroristen zoals de schoenbomterrorist Richard Reid.

Zowel de anti-terreureenheid van Scotland Yard als medewerkers van de geheime dienst MI5 ondervroegen hem een aantal keren over zijn activiteiten, maar deden niets. Hoogstens werd Abu Hamza gewaarschuwd ‘niet te ver te gaan’. Een voormalig officier van de inlichtingendienst MI5 vertelde dat Abu Hamza ‘gewoon zijn gang mocht gaan, zo lang hij de nationale veiligheid niet zou bedreigen’.

Voormalige bezoekers van de Finsbury Park moskee verklaarden na zijn veroordeling dat ook ‘zij de politie al in 1999 op de hoogte hebben gesteld dat Abu Hamza tijdens samenkomsten opriep tot loyaliteit aan Osama Bin Laden. Volgens The Times hadden de Britse politie en justitie zeven jaar geleden als telefoongesprekken afgeluisterd van contacten die Abu Hamza had en de leider van een terreurgroep in Jemen die zestien westerse toeristen had ontvoerd. David Blunkett – de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken – verklaarde gisteren dat hij van deze opnamen afwist, maar dat de politie en het openbaar ministerie niets durfden te doen omdat ze bang waren van rassendiscriminatie te worden beschuldigd. Opnames van afgeluisterde gesprekken mogen in Britse rechtszalen niet als bewijsmateriaal worden gebruikt.

Meer over