Haast u, dichter

KARIN AALBERTS

Donderdagavond sluit om klokslag middernacht de inschrijving voor de jaarlijkse Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Dichters, bekend of onbekend, kunnen hun gedichten insturen en hopen op de hoofdprijs van 10 duizend euro, opname in een bundel en publicatie in de Volkskrant. Een panel van poëziedeskundigen maakt een eerste selectie uit de inzendingen (vorig jaar meer dan 10 duizend). De top 100 wordt beoordeeld door een jury onder leiding van dichter Ramsey Nasr.

Poëzieredacteur Mirjam van Hengel van uitgeverij Querido zit ook in die jury en geeft vier tips om tot een goed (winnend?) gedicht te komen.

1 Wees precies

Een gedicht is een heel kleine eenheid. Als woorden, al is het er maar één, niet op de goede plek in de zin staan is dat vergelijkbaar met een heel misplaatst hoofdstuk. Je moet als dichter weten wat je bedoelt. Niet wat je ongeveer wil zeggen, maar zeker weten: zo wil ik het. Daarbij kan het helpen om het niet te lang te maken, dan verliest het gedicht precisie. Kies voor compacte onderwerpen; probeer vooral niet de wereldvrede in één gedicht uitputtend te behandelen.

2 Speel

Alles kan. Een gedicht is een speelplaats. Heb er plezier in en durf iets geks te doen. Qua vorm kan alles. De regels mogen zo lang of kort zijn als je wilt. Het hoeft niet te rijmen. Maar het moet wel kloppen. Originaliteit en techniek zijn allebei belangrijk. Een gedicht is vergelijkbaar met muziek: een valse noot kan het geheel om zeep helpen.

3 Vermijd clichés

In een vorm waarin alles kan, doe je het gedicht te kort als je afgedragen uitdrukkingen gebruikt. 'De maan weerspiegelt op het meer', dat soort frases. Zo'n uitdrukking lijkt fijn omdat je het beeld cadeau krijgt, maar voor een goed gedicht is dat niet genoeg. Zoek je eigen stem. Een goed gedicht is oorspronkelijk.

4 Gebruik je gedicht niet als afvalbak van emoties

Je gedicht moet geen volgesnotterde zakdoek zijn. Het gedicht mag emoties oproepen, maar je moet ze er niet te veel in leggen. Dus niet schrijven 'ik ben droevig', maar schrijf zo dat je droevige gevoelens opwekt.

Karin Aalberts

Inschrijven en voorwaarden:

nationalegedichtenwedstrijd.nl

undefined

Meer over