Haarlemmermeer daagt Donner om Schiphol-Oost

Het gemeentebestuur van Haarlemmermeer daagt minister Donner van Justitie voor de rechter omdat hij bij koninklijk besluit bepaalde dat het cellencomplex op Schiphol-Oost moet openblijven....

Volgens het college van B en W moet de rechter beoordelen of het besluit het centrum te sluiten juist is. ‘Donner heeft ons dat onmogelijk gemaakt’, aldus burgemeester Hertog, die wordt gesteund door de raad.

De gemeente besloot vorige week het cellencomplex te sluiten. Daar woedde eind oktober een brand die elf gedetineerde vreemdelingen het leven kostte. Haarlemmermeer heeft geen vertrouwen meer in het ministerie van Justitie, omdat het pas onder dwang brandveiligheidsvoorschriften zou naleven. Donner stelt dat Justitie die voorschriften ruimhartig heeft nageleefd en dat het complex brandveilig is.

De minister bepaalde dinsdag bij koninklijk besluit dat het detentiecentrum open moet blijven. Hij beriep zich op een weinig gebruikte wetsbepaling die stelt dat een beslissing van een lager orgaan kan worden geschorst als die strijdig is met het algemeen belang. Het centrum, waar bolletjesslikkers worden vastgezet, moet volgens hem openblijven omdat anders de drugsbestrijding in gevaar komt. Tegen dit koninklijk besluit komt de gemeente nu in het geweer.

Meer over