Haar hartje ging van rom-bom-bom

De junk legde zijn arm om mijn schouder, samen liepen we in Rotterdam een stukje op over de Kruiskade. Voor het moment was hij gelukkig, hij zong....

Adriaan de Boer

Nog vervreemdender is het lézen van een kale liedtekst, zonder het ezelsbruggetje van een intro, de bedding van een melodie, het houvast van arrangement of instrumentale context. Bekijk een collectie songteksten: alleen die regels krijgen reliëf waarvan je de uitvoering kent, verder resteert kromme, kreupele rijmelarij.

Tijd voor teenagers is een selectie, door Co de Kloet en Leo Boudewijns, van 'honderd Nederlandse liedjes die de rock-'n-roll overleefden' (De Fontein; fl 24,95). Uit 1959 dateren de oudste. Baby Doll, vertolkt door The Butterflies, Dans de Bam-Bam-Boe van Ria Valk. Er werd handig gecoverd, het mocht niet meteen te ruig worden. De eerste uitzending van het door De Kloet gepresenteerde en direct populaire VARA-radioprogramma Tijd voor teenagers (11 september 1959) stond nog voor een deel in het teken van de ongevaarlijke gevestigde orde: trompettist Willy Schobbe, klarinettist Monty Sunshine, Nina en Frederik met Louis Armstrong, Perry Como, hoewel ook Ricky Nelson, Pim Maas ('de Nederlandse Elvis Presley'), Neil Sedaka en Paul Anka van de partij waren.

In 1962 nam tafeltenniskampioen Paul Gimbel een liedje op, dat begon met: 'O ho! o ho/ 'k Ben ziek/ O ho!/ 'k Ben ziek', een klaagzang die werd gevolgd door: 'Twistziek' - de diagnose viel tienmaal achtereen. Het valt te prijzen dat de tekstdichter van het nummer, inderdaad Twistziek geheten, zich niet verschool achter een pseudoniem. Op het label stond, sans gêne, Cees Nooteboom.

Veel Willeke Alberti, Ria Valk, Anneke Grönloh, Boudewijn de Groot en Rob de Nijs. Zij hadden als prille sterren in die periode de meeste hits, maar je kunt moeilijk volhouden dat het gros van de gelegenheidswerkjes 'de rock-'n-roll' heeft overleefd. Het zijn thans hooguit curiosa, van Valks Tommy uit Tennessee ('Komt er dan een Tommietje, zo na een jaar of twee/ Het eerste wat hij zegt is yippie-a yé') tot Want ze begrijpt me van De Nijs ('Vraag je waarom ik haar koos/ Whoa, whoa, dum de da de dum de da de doh').

Neen, dan de onverwoestbare Ploem Ploem Jenka van Trea Dobbs, wier hartje zo flink ging van rom-bom-bom: 'Maar je kijkt naar mij niet om, wist ik maar, ploem, ploem, waarom.'

Meer over