Haags museum verwerft Ik Jan Cremer

DEN HAAG - Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft het manuscript van Ik Jan Cremer gekocht. Met steun van diverse fondsen en een financier die anoniem wil blijven, kon het museum het werk aanschaffen. Dat liet directeur Aad Meinderts vrijdag weten.

ANP
null Beeld

Het boek Ik Jan Cremer wordt gezien als een van de belangrijkste naoorlogse werken uit de Nederlandse literatuur.

Minder dan 200.000 euro
Het 227 pagina's tellende manuscript werd begin oktober ter veiling aangeboden voor 200.000 euro, maar wisselde niet van eigenaar. Het Letterkundig Museum liet toen al weten geïnteresseerd te zijn, maar kon het gevraagde bedrag niet bij elkaar krijgen. Meinderts wil niet zeggen hoeveel er uiteindelijk is betaald voor het manuscript. 'Maar het is wel minder dan 200.000 euro.'

De roman uit 1964 beschrijft de overgang van de brave jaren viijftig naar de rebelse jaren zestig in Nederland. Het Letterkundig Museum heeft ook onder meer de motorlaarzen en -pet van de schrijver, een zelfportret uit 1940 en een schilderij dat Frits Müller in 1965 van Cremer maakte in zijn bezit.

Het museum toont het manuscript met de bijbehorende originele ontwerpen voor het omslag en de door Cremer zelf ontworpen publiciteitscampagne, binnenkort in een kleine tentoonstelling.

undefined

Meer over