Ha, het feest van vrede en vlees eten

LOETHE OLTHUIS

Het blijft opmerkelijk dat we met Kerstmis, feest van hoop, vrede en liefde, nog meer dood beest eten dan gedurende de rest van het jaar. De Vegetariërsbond heeft de kerstrecepten van o.a. Allerhande en Smulweb doorgespit en vervolgens met cijfers van milieuadviesbureau Blonk Consultants en het Productschap Vlees berekend dat we met Kerst bijna drie keer zo veel vlees eten als in de rest van het jaar: 2,4 miljoen geslachte dieren in twee dagen, goed voor ruim 250 gram vlees per persoon per Kerstdag.

Bovendien eten we met Kerst ook ánder vlees. Volgens de populaire kerstrecepten in supermarktbladen en op internet zijn rollade, kip en kalkoen het meest gegeten kerstvlees, direct gevolgd door de gourmetschotel. Wakker Dier noemt kalkoen, konijn, eend, hert en wild zwijn als belangrijkste 'kerstslachtoffers', omdat we dat buiten de feestdagen nauwelijks eten. De eerste drie worden zelfs speciaal voor de decemberperiode door de vleesindustrie gefokt, met weinig liefde of vrede. Vleeskonijnen leiden een erbarmelijk leven in kooitjes van één A4'tje. Door ziekte en stress haalt één op de vijf konijnen de slachtleeftijd van 10 maanden zelfs niet. De leefomstandigheden van kalkoenen, eenden en kippen uit de gangbare veehouderij zijn nauwelijks diervriendelijker. Biologisch gehouden dieren en dieren met Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming hebben het beter: hoe meer sterren, hoe diervriendelijker.

Los van diervriendelijkheid is vlees is het meest milieubelastende voedingsmiddel. De vleesproductie leidt tot veel uitstoot van broeikasgassen zoals methaan en bodemverzuring door te veel mest. Bovendien is antibioticagebruik bij bijvoorbeeld kippen een probleem en wordt het milieu extra belast door sojakrachtvoer en kunstmest. Ironisch genoeg belasten plofkippen door de efficiënte manier van fokken het milieu minder dan biologische: wie iets diervriendelijker met minder broeikasgasuitstoot wil combineren, kiest kippen met een of twee Beter Leven-sterren.

Nee, dan wild. Dieren uit het wild zijn altijd 'biologisch', hebben een prima leven en er is geen sprake is van bovenstaande vleesproductieproblemen. Maar de term 'wild' is niet in de Warenwet beschermd. Als het écht gaat om wild, moet dat duidelijk bij de diersoort staan, bijvoorbeeld 'wilde eend'. 'Tam' betekent altijd industrievlees, 'gekweekt' dat de dieren zijn gefokt.

Het meest dier- én milieuvriendelijke kerstmenu is nog altijd een vegetarisch diner. Recepten genoeg, zelfs in Allerhande.

Er liggen volgende week weer vele 'kerstslachtoffers' op de borden. Niet zo groen, niet zo liefdevol.

Prijs

Vegetarisch is vaak goedkoper

Verkrijgbaar

Supermarkten, poeliers

Oordeel

Kalkoen (nul) JJJJJ

Wild/biokip e.d.

JJJJJ

Vega

JJJJJ

undefined

Meer over