Gurlitt geeft schilderij terug aan Joodse nabestaanden Rosenberg

Cornelius Gurlitt, in wiens appartement in München in 2012 een grote kunstschat werd gevonden tijdens een huiszoeking, gaat een schilderij teruggeven aan de nabestaanden van de Joodse kunsthandelaar Paul Rosenberg. Het gaat om het werk Zittende vrouw van Henri Matisse, dat mogelijk enkele tientallen miljoenen euro's waard is.

AMSTERDAM - Dit hebben de advocaten van Gurlitt donderdag bekendgemaakt. Op het werk ligt nog steeds beslag van de Duitse justitie, die Gurlitt van belastingontduiking verdenken. Binnenkort worden mogelijk ook andere kunstwerken teruggegeven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke bezitters.

Het schilderij is de tweede Matisse die de erfgenamen van Rosenberg, onder wie Ann Sinclair, de ex van Dominique Strauss-Kahn, terugkrijgen. Eind vorige week gaf het Noors Henie-Onstad museum een ander doek van de Franse schilder terug, dat ook miljoenen waard zou zijn. Het was een pronkstuk van de collectie, maar de leiding van het museum vond dat het moest worden teruggegeven, omdat vast is komen te staan dat het door de Duitsers van Paul Rosenberg was geroofd.

De kunsthandelaar had Parijs moeten verlaten toen de Duitsers in 1940 Frankrijk binnenvielen. Daarbij moest hij een deel van zijn collectie achterlaten. Hoe Zittende vrouw in het bezit van de vader van Cornelius Gurlitt is gekomen, is onduidelijk. Hildebrand deed tijdens de oorlogsjaren veel zaken met de nazi's. In 1956 kwam hij bij een verkeersongeluk om het leven. Twaalf jaar later erfde diens zoon zijn collectie na de dood van zijn moeder.

De advocaten van Gurlitt maakten donderdag ook bekend dat er meer werken in een voormalige woning van hun cliënt in het Oostenrijkse Salzburg lagen dan zij eerder hadden gemeld.

Half februari hadden ze in een persbericht laten weten dat er ruim 60 waardevolle kunstwerken waren aangetroffen in het verlaten en vervallen huis. Toen de woning twee weken later werd schoongemaakt, bleken er nog eens circa 170 werken te liggen in ruimten die ontoegankelijk waren vanwege rommel.

Gurlitt heeft in dat huis vijftig jaar lang gewoond totdat hij in 2011 naar München verhuisde. Justitie in Duitsland had ook huiszoeking willen doen in dit pand. Dat werd door het Openbaar Ministerie in Oostenrijk afgewezen, omdat er niets zou zijn opgeslagen dat een waarde van 100 duizend euro overstijgt.

undefined

Meer over