Postuum

Günther Förg, belangrijke onderzoeker naar bouwstenen kunst (1952 - 2013)

Zijn werk is strak, monumentaal en heeft referenties aan zowel de abstracte kunst uit Amerika als de Bauhaus-erfenis en de fascistische architectuur uit zijn vaderland, Duitsland. Bovendien maakte hij foto's, schilderijen en beeldhouwwerk. Günther Förg was daardoor niet iemand die je makkelijk kon plaatsen. Neemt niet weg dat hij gold als een van de belangrijkste onderzoekers naar de bouwstenen van de beeldende kunst, van de afgelopen dertig jaar.

Rutger Pontzen
Werk van Günther Förg. Beeld CC: flickr.com/photos/scalleja
Werk van Günther Förg.Beeld CC: flickr.com/photos/scalleja

Vorige week donderdag, precies op zijn verjaardag, stierf Förg op 61-jarige leeftijd.

Duitsland weer op de kaart
Förg behoorde tot de groep van kunstenaars die eindjaren zeventig Duitsland als kunstnatie weer op de kaart probeerde te zetten. Maar anders dan zijn collega's van de expressieve stijl (Baselitz, Immendorf, Lüpertz en Penck) deed hij dat met uiterst geconcentreerde, ietwat hardvochtige beelden.

Samen met zijn geestesverwanten Blinky Palermo en Imi Knoebel, zocht Förg naar de basisingrediënten waarop de kunst was gebaseerd, vergelijkbaar met de manier waarop Barnett Newman, Mark Rothko, Josef Albers en Wassily Kandinsky dat decennia voor hem hadden gedaan - maar dan nog schraler. In geometrische vormen, heldere contouren en met pigmenten die uit een eenvoudige kleurenwaaier afkomstig leken.

Het resulteerde in een oeuvre van strenge schilderijen in monochrome kleuren op een loden ondergrond, reusachtige sculpturen als uitvergrote deurposten, monotypes, stippenschilderijen, muurschilderingen en foto's. Er spreekt een verwondering uit hoe het toch mogelijk was dat uit de oorsprong van het modernisme, in het begin van de 20ste eeuw, zowel abstracte kunst als fascistische architectuur kon ontstaan.

In Nederland werd zijn werk onder andere bekend door tentoonstellingen in het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Gemeentemuseum Den Haag.

Meer over