Cijfers bij het nieuws

Gunstige trend coronacijfers leidt tot lagere risiconiveaus, helft van volwassenen kreeg eerste prik

De belangrijkste coronacijfers van dinsdag: in grote delen van Nederland is het risiconiveau verlaagd, de besmettingscijfers dalen verder, en bijna een kwart van de volwassenen is volledig ingeënt.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nog maar 8 van de 25 regio’s risiconiveau ‘Zeer ernstig’, minder besmettingen gemeld in alle leeftijdsgroepen

Steeds minder Nederlanders testen positief op het coronavirus, en daarom is het risiconiveau in de meeste veiligheidsregio’s verlaagd. Tot nu toe gold voor grote delen van Nederland het risiconiveau ‘Zeer ernstig’, alleen in de Gooi- en Vechtstreek en Zaanstreek-Waterland was dit ‘Ernstig’. Nu is het risiconiveau in zes regio’s ‘Zorgelijk’, het een-na-laagste niveau, en in 11 regio’s ‘Ernstig’. Voor 8 regio’s, waaronder Twente, Zaanstreek-Waterland, de regio rond Den Haag en Rotterdam en een groot deel van Brabant blijft het niveau ‘Zeer ernstig’. De niveaus zijn bepaald op basis van besmettingsmeldingen en ziekenhuisopnamen tussen 31 mei en 6 juni.

In alle leeftijdsgroepen daalt het aantal meldingen, alleen bij kinderen en jongeren tot 18 jaar gaat de afname minder snel. Zij zijn ook vaker getest vorige week, mogelijk door de heropening van de middelbare scholen. De teststraten zijn verder wat minder druk, maar ook het percentage van de testen dat positief is daalt, van 9 naar 7,2 procent.

Helft van volwassenen in Nederland kreeg eerste prik

Tot en met afgelopen zondag zijn er in Nederland ruim 10,7 miljoen prikken met een coronavaccin gezet, dit meldt het RIVM. Meer dan de helft van de Nederlanders boven de 18 heeft inmiddels tenminste een eerste prik gekregen, een kwart kreeg ook een tweede dosis en is daarmee volledig ingeënt. De vaccinatiegraad van de jongere vijftigers neemt snel toe. Van de 50 t/m 54-jarigen heeft nu 50 procent een eerste prik gekregen, dat was vorige week nog maar een net iets meer dan 30 procent. Nog steeds is het niet mogelijk voor het RIVM om de vaccinatiegraad van 60 t/m 64-jarigen te berekenen.

Meer over