NieuwsCoronacijfers

Gunstige tendens coronacijfers, maar OMT adviseert niet eerder te versoepelen

Overal gaat het nu de goede kant op, dus versoepeld gaat er worden. Al wil het OMT weer niet te vroeg juichen. Het kan immers nog fout gaan, dus daarom die musea toch maar niet een weekje eerder open.

Attractiepark Duinrell in Wassenaar is weer open – nog wel met coronarestricties.   Beeld ANP
Attractiepark Duinrell in Wassenaar is weer open – nog wel met coronarestricties.Beeld ANP

Het aantal gemelde besmettingen is lager dan het de afgelopen drie maanden is geweest, in alle leeftijdsgroepen en in alle veiligheidsregio’s is de daling zichtbaar. Ook is een kleiner deel van de uitgevoerde testen positief, nadat dit wekenlang toenam, en in de ziekenhuizen wordt het iets minder druk. Alle coronacijfers zijn, hoewel nog steeds niet laag, weer een stuk beter dan vorige week. Het wekelijkse nieuwsbericht van het RIVM bevestigt de gunstige tendens. Op basis van de modellen van het RIVM verwacht het OMT wel dat, zoals gepland, op 9 juni de restaurants en musea weer open kunnen gaan. Die stap nog eerder zetten vindt het OMT niet verstandig, eerst moeten de effecten van de versoepelingen die al doorgevoerd zijn duidelijk worden.

De afgelopen week zijn in Nederland 145 besmettingen per 100 duizend inwoners geregistreerd, een daling van 28 procent in een week tijd. Alleen in Limburg-Noord, Twente en Rotterdam-Rijnmond zijn deze week nog meer dan 200 besmettingen per 100 duizend inwoners gemeld. Eerder deze maand nam vooral bij jongeren het aantal gemelde besmettingen toe, nu is in alle leeftijdsgroepen een daling zichtbaar. Hoewel de meeste besmettingen nog steeds gemeld worden bij 18- tot 24 jarigen, neemt ook in deze groep het aantal meldingen snel af. De minste besmettingen worden gemeld bij 70-plussers

De GGD’s voerden afgelopen week 239 duizend testen uit, bijna 34 duizend minder dan vorige week. Het percentage positieve testen is nog vrij hoog,10,4 procent, maar daalt snel. Vorige week was nog 12,2 procent van de testen positief.

Meer over