Gun VVD'ers hun eigen treinen

Het interieur van een eerste klas coupe. Beeld anp
Het interieur van een eerste klas coupe.Beeld anp

De standenmaatschappij bestaat niet meer. Waarom bestaat in de trein dan nog die gekke tweedeling tussen eerste- en tweedeklas? De eersteklas wagons zijn vrijwel altijd leeg. Behalve misschien tijdens de spits. En ik weet bijna zeker dat het merendeel van de mensen die op dat tijdstip eersteklas reizen niet zelf hun kaartje hoeven te betalen. Dat doet de baas.

De VVD'ers uit Gelderland willen niet tweedeklas reizen. Ze hebben namelijk al ingeleverd omdat ze niet meer kunnen beschikken over vrij reizen met een ov-kaart maar 'slechts' hun werkelijke woon-werk route krijgen vergoed. Is dat niet vanzelfsprekend dan? Geldt dat niet voor vrijwel iedere normale werknemer? Als die zijn reiskosten al krijgt vergoed?

Maar in de tweedeklasse kunnen ze niet zo goed werken! Zouden ze er dan niet beter voor kunnen zorgen dat ze hun werk afmaken op kantoor? Als dat niet kan, kunnen we misschien beter speciale treinen voor VVD-Statenleden in het leven roepen die 24 uur rondrijden. Kunnen ze lekker doorwerken.

Piet Veldt, Schagen

De overige brieven van vandaag: en nu doorpakken FIFA

De strijd rond de FIFA concentreert zich volledig op omkoping, op poppetjes, imago en voetbalbelangen. De échte olifant in de kamer, het lot van tot slavernij gedwongen WK-bouwvakkers, zoals nu in Qatar, blijft onderbelicht, verbetering van de arbeidsomstandigheden op de wenslijstjes van alternatieve voorzitterskandidaten als die van Van Praag ten spijt.

De Qatarese bouwplaats is nu een concentratiekamp dat direct moet worden gesloten. Iedere dag dat dit project zo doorgaat, is de FIFA, ook zonder Blatter, moreel volledig failliet. Blatter was slechts een abces op een been dat in zijn geheel moet worden afgezet. Dat wordt onderstreept door de cynische vaststelling van 'onze' voormalig kandidaat Michiel van Praag, die in maart 2015 nog zei dat hij Qatar 'best wel in staat achtte om het WK te organiseren'. De absolute prioriteit moet nu zijn een eind te maken aan deze wrede waanzin en dat achtergebleven families van overleden dierbaren worden gecompenseerd.

Frits van Hartingsveldt, Amsterdam.

Lekker WK-kijken

Volgens de International Trade Union Confederation zijn er tot nu toe 1.200 doden te betreuren bij de werkzaamheden voor het WK voetbal in Qatar en naar schatting 4.000 doden in 2022, wanneer het kampioenschap zal beginnen. Moeten we, in het licht van de corruptie bij FIFA, niet erkennen dat we corrupt zijn, wanneer we het kampioenschap met ons allen met plezier op tv gaan volgen?

Henk Numan, Nieuwehorne

Wit wijntje buurman?

Straattuinbezitters zouden socialer zijn, volgens een stadspsycholoog en een stedebouwkundige. 'Dit voelt als mijn huis', zegt een vrouw die naar de beleving van haar straattuintje is gevraagd. 'Dat eigendomsgevoel, dat gevoel dat de straat ook een beetje van jou is', beaamt de onderzoeker.

Ook in de wijk waarin ik woon (Oudwijk in Utrecht) zie je ze veel: de geveltuintjes met bankje. Ook bij mijn directe buren. Bij mooi weer laait bij koffie of witte wijn onmiddellijk de straatconversatie op.

De onderzoekers hebben gelijk: 'Dat een klein stukje fysieke omgeving zo'n grote invloed op gedrag kan hebben.' Ik pas namelijk direct mijn gedrag aan: bij mooi weer ben ik zo veel mogelijk weg uit de straat. Het bankje van de buurvrouw staat namelijk maar één meter van mijn voorraam. En dan moet je wel goed met de buren kunnen opschieten om het gekwek aan te kunnen horen.

Vandaag gaat de temperatuur weer naar zomerse waarden. Je hoeft geen stadspsycholoog te zijn om te weten dat mooi weer en buitengeluid de ideale mix zijn voor veel irritaties en soms burenruzies.

Wijkagenten kunnen weer paraat staan om her en der sociale brandjes te blussen.

Jan Mentink, Utrecht

Hoe gaat-ie aan?

Veel is er veranderd de afgelopen vier jaar, concludeerde senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol ('Zelden had senaat zoveel invloed'). Een heuse app heeft van de senaat 's werelds eerste papierarme parlement gemaakt.

Eén Kamerlid kwam na een half jaar vragen waar de aan-knop zat van de app. Een half jaar geen 'stukken' ingezien? Goh zo iemand echt van deze tijd controleert de regering ?

Ruud Leijen, Castricum

50 miljoen voor Afrika

De 50 miljoen euro die minister Ploumen in de Afrikaanse economie wil steken, stellen verhoudingsgewijs niets voor, zegt journalist Robbert van Lanschot. De Afrikaanse economie 'bloeit en groeit als nooit tevoren'. Merkwaardig en zorgwekkend dat je zelden ergens leest dat die economische groei, al was ze nog vier keer zo hoog, de exploderende bevolkingsgroei op geen stukken na kan bijhouden.

Volgens de huidige prognoses verviervoudigt de Afrikaanse bevolking, thans 1,2 miljard, vóór het eind van deze eeuw. Ruim eenderde daarvan zou het liefst emigreren, zegt het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup.

Minister Ploumen kan die 50 miljoen beter besteden aan het op grote schaal toegankelijk maken van voorbehoedsmiddelen, onderwijs en voorlichting.

Karin Verhoef, Lopik

Ertussendoor geslipt

Graag wijs ik u op een veelgemaakte spelfout, ook in uw artikel 'strontlucht aan het Spaanse strand'.

Daarin komt in de derde alinea 'een ondermaats slibtongetje' voor. Het is nog altijd een sliptong door de mazen van het net geslipt en niet een slibtong een tong uit het slib.

Corry Ursem, Gouda

Meer over