Gullit naar Tsjetsjenië, dat is pas nieuws

Charles Bromet en Willem Vissers

Soms staat het verstand heel eventjes stil. Dan belt dus een Russische journalist of ik het al wist, dat Gullit naar Terek Grozny vertrekt als trainer. Nou, dat had ik op dat moment, ergens op de dinsdagavond, misschien al kunnen weten, ware het niet dat ik soms weleens iets anders doe dan persbureaus en sites afstruinen. Toen Maxim belde, was ik dus verrast.

Terek Grozny. Ruud Gullit, een van de beste voetballers uit de Nederlandse geschiedenis, had al verteld dat hij weer wilde trainen, toen hij klaar was als ambassadeur van het bid voor het WK van 2018. En als trainer mag hij niet altijd even succesvol zijn geweest, bij Feyenoord bijvoorbeeld, of bij LA Galaxy, maar om dan naar Tsjetsjenië te gaan... Blijkbaar goede contacten opgedaan, als ambassadeur van het bid. Wereldburger ook, die Gullit.

Voorzitter van de club, die twaalfde werd in de laatste Russische competitie, is Ramzan Kadirov, die tevens waarnemend president is van de republiek. Een bepaald niet onomstreden man, wiens vader overigens is vermoord. Als maar de helft van wat op internet te vinden is over Kadirov waar is, moet Gullit zich al hevig afvragen wat hij daar te zoeken heeft. Doodseskaders, verdwijningen, brein achter de moord op de Russische onderzoeksjournaliste Politkovskaja, enzovoorts. Vriend van Poetin, dat ook. De opsomming gaat eindeloos door.

Tsjetsjenië was het decor van twee ongelooflijk wrede en verwoestende oorlogen tussen rebellen en het Russische leger, om de onafhankelijkheid te bevechten. Een autonome deelrepubliek is het nu, in de buurt van Kalmukkië en meer van dat soort `piratenstaatjes’.

Tsjetsjenië is overwegend islamitisch, de grond zit vol olie en de republiek is druk met de wederopbouw. De club mag sinds een paar jaar weer meedoen in de hoogste klasse, mag zijn thuisduels ook weer in Grozny spelen en kijkt vooruit. Terek heeft plannen voor een prachtig stadion en wil Europa in.

De komst van Gullit, hoe dubieus misschien ook, is weer eens een bewijs dat het voetbal waarop wij moeten letten zich allang niet meer exclusief in West- en Zuid-Europa afspeelt. WK’s in Qatar en Rusland, Gullit naar Tsjetsjenië, Advocaat naar Rusland, en zo zijn er nog talloze voorbeelden te geven. Olie regeert het voetbal.

Even was ik trouwens bang dat Estelle Gullit helemaal niet kon zou kunnen winkelen in Grozny, dat ze hopeloos op zoek zou moeten naar een Tsjetsjeense equivalent van de PC Hooftstraat. Maar zelfs dat schijnt tegenwoordig mee te vallen. Gelukkig maar.

Willem Vissers

Meer over