Guinee arresteert tientallen ‘samenzweerders’

Militaire machthebbers in het West-Afrikaanse Guinee hebben zeker zestig verdachten gearresteerd in verband met de aanslag op juntaleider Moussa Dadis Camara vorige week. Onder hen zou een van de bedenkers van de aanslag zijn. Dat heeft een woordvoerder van de junta dinsdag laten weten, berichtte de Britse omroep BBC.

De junta pakt niet alleen vermeende samenzweerders op, maar iedereen die tegen het militaire regime is, stelde een mensenrechtenactivist die anoniem wil blijven. Burgers van de hoofdstad Conakry leven volgens hem in angst. Hij zei verder dat woningen werden leeggeplunderd en soms verwoest. ‘Iedereen die verdacht wordt van banden met de vermeende schutter wordt opgepakt en gemarteld. Sommigen worden gedood’, verklaarde een politiefunctionaris die eveneens anoniem wilde blijven.

Volgens de junta vuurde de opstandige luitenant Aboubacar ‘Toumba’ Diakite donderdag enkele schoten af op de juntaleider. Toumba loopt nog vrij rond. Camara verblijft sinds vrijdag in een ziekenhuis in Marokko. De militair zou door verscheidene kogels zijn geraakt. Bronnen spreken elkaar echter tegen over de ernst van zijn verwondingen.

Mensenrechtenorganisaties eisen dat Camara aftreedt. Camara greep een jaar geleden de macht na de dood van president Lansana Conté. Hij beloofde aanvankelijk verkiezingen te zullen houden, en zichzelf niet verkiesbaar te stellen. Later kwam hij terug op die belofte.

Dat leidde eind septemer tot een massale protestbijeenkomst van de oppositie, die in een stadion werd gehouden. Het leger sloeg die echter hard neer. Militairen openden het vuur op de menigte, waardoor zeker 150 mensen omkwamen. Ook zouden militairen zeker honderd vrouwen hebben verkracht.

Meer over