Guardia Civil arresteert Nederlandse drugsbaas

Een 44-jarige Nederlander is aangehouden in zijn strandhuis op het Spaanse vakantie-eiland Ibiza vanwege grootscheepse handel in drugs. Het zou volgens Spaanse kranten gaan ‘om de grootste handelaar van xtc in Ibiza’ en ‘een van de grootste drugsbazen van Europa’.

Van onze verslaggever John Schoorl

De Nederlander, Tjalling van K.V., die al jaren op Ibiza woont, staat op het eiland te boek als ‘Carlos’. Hij zou wijd en zijd bekend staan als de belangrijkste dealer van hallucinerende drugs zoals xtc en lsd.

Op 28 juni onderschepte het team voor georganiseerde criminaliteit en drugs van de Guardia Civil in de haven van Ibiza vijf dozen. In deze dozen zaten merkloze chocoladerepen, die in totaal 138 kilo wogen. De bestuurder van de vrachtwagen met chocolade had gesnoept van de repen en kreeg sterke hallucinaties en rillingen. Dat was aanleiding de politie erbij te halen.

Uit onderzoek bleek dat in elk van de vijfduizend chocoladerepen 5 gram van het geestverruimende middel lsd zat. De vracht was afkomstig uit Nederland.

Vervolgens ging de ‘operatie Cacao’ van start: in de vrachtwagen werd een vermomde Guardia Civil-agent geïnstalleerd, in de hoop de ontvangende drugshandelaar te pakken, en zo wellicht de politie op het spoor te zetten naar een of meerdere drugsopslagplaatsen.

Deze opzet lukte, want de 44-jarige man – die naar verluidt bekend zou zijn in Nederlandse societykringen – tekende voor ontvangst van de lading van de vrachtwagen, waaronder de vijfduizend lsd-repen.

Vervolgens werd hij gearresteerd en werden er grote hoeveelheden verdovende middelen in beslag genomen. In zijn strandhuis had de drugsbaas nog eens 12 kilo methamfetamine liggen, 32.000 xtc-pillen en 12.000 euro aan contanten.

Uit publicaties in diverse media blijkt dat de man inmiddels een verklaring tegenover de Spaanse rechter heeft afgelegd. Hij zei dat hij vanwege geldproblemen had ingestemd om voor 15.000 euro de drugs in ontvangst te nemen. De rechter bepaalde dat de man in voorarrest moet blijven. Hij wordt beschuldigd van een misdrijf tegen de volksgezondheid.

Meer over