Guantánamo: twee dossiers naar Ieren

Dublin gaat in op verzoek Washington en geeft papieren aan ongevaarlijke Oezbeken...

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM Ierland neemt op verzoek van de Amerikaanse regering twee gevangenen op uit de omstreden gevangenis voor terreurverdachten Guantánamo Bay op Cuba. Het gaat om twee Oezbeken die in 2001 in Afghanistan in Amerikaanse handen kwamen.

Na Frankrijk, dat één verdachte accepteert, is Ierland een van de eerste Europese landen die dit doen. Italië en België hebben zich bereid verklaard gevangenen op te nemen. Nederland zal volgens premier Balkenende in het uiterste geval gevangenen onderdak bieden.

De Amerikaanse president Obama wil de gevangenis in januari 2010 sluiten. Dan moeten 229 gevangenen die niet veilig kunnen teruggaan naar hun geboorteland, elders worden ondergebracht.

Volgens de Ierse minister van Justitie Ahern maakt het tweetal deel uit van een vijftigtal gevangenen die ‘niet langer worden beschouwd als een gevaar voor de veiligheid’. Volgens hem zullen de twee, die binnen twee maanden worden overgebracht naar Ierland, een permanente verblijfstatus krijgen maar zal hun identiteit en woonplaats geheim blijven.

Voor een van de Oezbeken, Oybek Jabbarov (31), wordt al maanden een campagne gevoerd om hem naar Ierland te halen. In 2007 oordeelden Amerikaanse autoriteiten dat hij mocht worden vrijgelaten uit Guantánamo.

Meer over