Grytsje is de enige student Fries

intro intro intro..

Groningen Slechts één student heeft zich dit jaar ingeschreven voor de opleiding Fries aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Studenten hebben tot 1 oktober de tijd om zich aan te melden, dus het kunnen er nog meer worden. Gebeurt dat niet, dan krijgt de 30-jarige Grytsje Nicolaij uit Leeuwarden straks privéles.

Vorig jaar meldden zich nog acht studenten aan voor de opleiding. Toch betekenen de cijfers niet per se dat het Fries niet meer populair is. Hoogleraar Fries Goffe Jensma sprak op Omrop Fryslân al zijn zorgen uit over de gevolgen van nieuwe financieringsregels. Vanaf dit academisch jaar mogen hogescholen en universiteiten zelf het collegegeld voor een tweede studie bepalen. Daardoor kiezen minder studenten voor een tweede opleiding. En veel studenten die Fries studeren, doen dat in deeltijd en als tweede studie. Het collegegeld voor een studie Fries kan oplopen tot zo’n 7.000 euro per jaar.

Ook Nicolaij doet de opleiding in deeltijd en als tweede studie. Zij is muziekwetenschapper en hoopt over een paar jaar te promoveren. Ze zit in de musicologische werkgroep van de Fryske Akademy, en daar werd ook het idee geboren om Fries te gaan studeren. ‘Ik ben Friestalig opgevoed, maar kan me soms heel klein voelen tussen mijn veel oudere, veel meer ervaren collega’s. De opleiding Fries is ter aanvulling. En ik wil graag meer leren over mijn wortels.’

Nicolaij schrok wel toen ze hoorde dat ze de enige was. Ze liet zich er echter niet door weerhouden. Sterker: ze ziet er ook wel de voordelen van in. Tijdens een eerdere opleiding haakte iedereen gaandeweg af bij Frans. Uiteindelijk was zij als enige over. ‘We waren in drie maanden door de lesstof van een jaar heen. Het was zwaar, maar ik vertikte het gewoon om drie jaar lang voor niks te hebben geleerd. Ik moest en zou dat diploma halen. ’

De RUG is de enige Nederlandse universiteit die een bachelor- en masteropleiding Fries aanbiedt. De Universiteit van Amsterdam biedt studenten een minor Fries als onderdeel van hun bacheloropleiding. De Vrije Universiteit schafte de studierichting Fries in 1992 af vanwege het kleine aantal studenten.

Meer over